Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ -ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΧΗΣ- ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Από τις μέχρι τώρα συναντήσεις του Δ.Σ. με τους εργαζόμενους  για τις αξιολογήσεις προέκυψαν κάποιοι προβληματισμοί και ερωτήματα, που χρειάζεται να απαντηθούν γιατί υπάρχει σκόπιμη παραπληροφόρηση για να δημιουργείται σύγχυση και να τους αναγκάσουν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες της αξιολόγησης.

1ο ερώτημα
Γιατί χαρακτηρίζουμε την αξιολόγηση του ν. 4369/2016 αντεργατική και αντιδραστική;
Απάντηση
Θεωρούμε ότι η «αξιολόγηση», όπως και κάθε αξιολόγηση (και οι αξιολογήσεις της κυβέρνησης από τα επιτελεία ΕΕ, ΔΝΤ, Τραπεζιτών κλπ) δεν αποτελεί ένα τεχνοκρατικό ή διαδικαστικό ζήτημα. Δεν είναι αποσυνδεδεμένη από τη στόχευση κάθε κυβέρνησης για να λειτουργήσει το δημόσιο, ως «επιτελικό», «μικρό», στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων (εκχώρηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, είσοδο κι επέκταση των εργολάβων στις δημόσιες υπηρεσίες κ.α.).
Συγκεκριμένα η αξιολόγηση του ν. 4369/2016 συνδέεται με το μισθολόγιο (ν.4354/2015), την κινητικότητα (ν.4440/2016), τον υπαλληλικό κώδικα (ν.3528/2007), τα οργανογράμματα (ν.    4178/2013) και τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, την απαγόρευση των προσλήψεων, την δημοσιονομική πολιτική κλπ:
ü  Με το άρθρο 12 του μισθολογίου συνδέεται η αξιολόγηση με την μισθολογική εξέλιξη, αφού δύναται να παρέχεται στους «άριστους» επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο.
ü  Με το ίδιο άρθρο επίσης μετά από τρεις ετήσιες συνεχόμενες αξιολογήσεις (σ.σ. που κρίνουν τον εργαζόμενο «ανεπαρκή ή ακατάλληλο») μπορεί να αναστέλλεται η «αυτόματη» μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου.
ü  Με το άρθρο 17 συνδέεται η αμοιβή με την αξιολόγηση της θέσης εργασίας… !!!, αφού ο κάθε φορέας θα μπορεί να βαθμολογεί και να αξιολογεί ως ιδιαίτερης σημασίας όποιες θέσεις εργασίας θέλει (συγκεκριμένα περιγράμματα, όπως προωθείται ήδη στην ΑΑΔΕ…).
ü  Με το άρθρο 40 του Υπαλληλικού Κώδικα δεν μονιμοποιούνται οι υπάλληλοι που έχουν διανύσει τα δύο πρώτα έτη της δοκιμαστικής υπηρεσίας τους, εάν «υπάρχει δυσμενής έκθεση αξιολόγησης».
ü  Επίσης με τα άρθρα 83, 95 και 152 του Υπαλληλικού Κώδικα ο μόνιμος υπάλληλος «ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό (λόγω κακής αξιολόγησης), παραπέμπεται (...) προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο (...) μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό».
Με λίγα λόγια όποιος αξιολογείται και βαθμολογείται ως «ακατάλληλος» (0-24) απολύεται!!! Και μάλιστα η κυβέρνηση μέσα από την προβλεπόμενη στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Διεύθυνση Παρακολούθησης και Στατιστικής Ανάλυσης των Βαθμολογιών Αξιολόγησης θα παρεμβαίνει στη βαθμολόγηση εφαρμόζοντας το λεγόμενο “συντελεστή διόρθωσης”. Δηλαδή θα μπορεί να βάζει, όποια «ποσοστά» θέλει, να αυξάνει ή να μειώνει τους άριστους, τους ανεπαρκείς, τους ακατάλληλους κλπ. Ποιος μας λέει ότι αυτό δεν θα οδηγήσει ακόμα και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% του Μητσοτάκη;

Τέλος φέτος αποκαλύφθηκε πολύ περισσότερο ότι κυβέρνηση και τρόικα διατηρούν και αξιοποιούν την τιμωρητική διάταξη προκειμένου με το βούρδουλα να καθυποτάξουν τους δημοσίους υπαλλήλους, να τους μετατρέψουν σε πειθήνια όργανα υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής και ότι παρά το τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου που στρώσανε κυβέρνηση και ΑΔΕΔΥ, παρά τις προπαγανδιστικές τους ατάκες και την φιλότιμη προσπάθειά τους, νομοθέτηση αποδέσμευσης της αξιολόγησης από τις απολύσεις τον τιμωρητικό χαρακτήρα και το πετσόκομμα των μισθών δεν έγινε.

2ο ερώτημα :
Ως αξιολογούμενος θα μπορώ να κριθώ προϊστάμενος αν συμμετάσχω στην Απεργία – Αποχή που έχουν προκηρύξει ΑΔΕΔΥ – ΟΣΕΑΔΕ και ΣΥΛΛΟΓΟΣ;
Απάντηση : Εφόσον την προκηρυχθείσα ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ που κηρύχθηκε νόμιμα, δεν την προσέβαλε η κυβέρνηση για να ακυρωθεί στα Δικαστήρια ως παράνομα ληφθείσα ή καταχρηστική, όσοι συμμετέχουν στη απεργία είναι καλυμμένοι γιατί προστατεύονται από το Σύνταγμα (άρθ. 23), τον Υπαλληλικό Κώδικα (άρθ. 46) και τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982. Ακόμη και αν στη συνέχεια, αργότερα η απεργία κριθεί παράνομη, η απόφαση αυτή, με βάση το αναγνωρισμένο και από τον Άρειο Πάγο τεκμήριο νομιμότητας για κάθε απεργία, θα επιφέρει τυχόν κυρώσεις από τότε και μετά, δεν μπορεί δηλαδή να επιβληθούν κυρώσεις αναδρομικά.
Η τροπολογία Γεροβασίλη για τις αξιολογήσεις, αναφέρει ότι οι προϊστάμενοι (Τμηματάρχες – Διευθυντές – Γενικοί Διευθυντές) δεν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να ξανακριθούν όταν με δική τους υπαιτιότητα δεν θα αξιολογήσουν τους υφιστάμενους.
Τόσο οι προϊστάμενοι όσο και οι Δ/ντές, συμμετέχοντας στη νόμιμα κηρυχθείσα ΑΠΕΡΓΙΑ, δεν είναι «υπαιτίως» που δεν αξιολογούν τους υφισταμένους τους, δηλαδή δεν το κάνουν από δόλο ή αμέλεια, αλλά εξαιτίας ακριβώς της συμμετοχής τους στην απεργία….
Εξάλλου το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων έκρινε (με προσωρινή διαταγή και ασφαλιστικά μέτρα) κατά την προσφυγή υποψήφιου Δ/ντή ότι η «μη εκπλήρωση του καθήκοντος αξιολόγησης των υπαλλήλων κατ’ ενάσκηση του δικαιώματός τους σε απεργία δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό του από την προκηρυχθείσα διαδικασία συμμετοχής και επιλογής θέσεων οποιουδήποτε επιπέδου ευθύνης». Η συγκεκριμένη κύρια δίκη θα γίνει στις 23/6/2018 και οι δίκες του ΣΤΕ για «αποκλεισμένους» υποψήφιους Γενικούς Δ/ντές θα γίνουν τον Οκτώβρη.
Αξίζει όμως να προσέξουμε την υποκρισία των κρίσεων, στα υπουργεία που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Η ψευδεπίγραφη αντικειμενικότητα τσακίζει κόκαλα…
Δεν φτάνει η επιπλέον μοριοδότηση των αποφοίτων της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, δεν φτάνει η μοριοδότηση της «ανάθεσης» σε θέσεις ευθύνης, δεν φτάνουν οι φωτογραφικές προκηρύξεις που έκαναν αρκετοί υπουργοί ή η μη προκήρυξη των θέσεων ευθύνης (όπως και σε όλες τις Α.Δ), τη σφραγίδα στους επιλεγέντες Γενικούς δ/ντές την έβαλε η συνέντευξη!!!, η οποία μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων ανέτρεψε την προ συνέντευξης μοριοδότηση!!!! Γι αυτό εξάλλου και η σημερινή κυβέρνηση άφησε την μοριοδότηση στην ανάθεση και την συνέντευξη…
Αυτά για να μην έχει κανείς αυταπάτες ότι εάν σκύψει το κεφάλι και αξιολογηθεί έχει ελπίδες να κριθεί αντικειμενικά….
Αυτά σε όσους εντοπίζουν το πρόβλημα της αντιδραστικής αξιολόγησης μόνο στο ότι δεν έχουν γίνει οι κρίσεις των υπηρεσιακών στελεχών.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι για να μείνει η τιμωρητική τροπολογία στα χαρτιά, ένας δρόμος υπάρχει, να υποχρεώσουμε κυβέρνηση με την καθολική συμμετοχή μας να καταργήσουν την διάταξη αυτή. Αυτός ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος δρόμος που πάντα έβγαζε τους εργαζόμενους μπροστά…, που επέβαλε λύσεις, νόμους, διαδικασίες σύμφωνα με τα αιτήματα και τις ανάγκες τους.

3ο ερώτημα
Κινδυνεύω με πειθαρχική δίωξη ή άλλες συνέπειες εάν δεν καταθέσω την αξιολόγησή μου ή εάν δεν αξιολογήσω τους υπαλλήλους που προΐσταμαι;
Απάντηση
Δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί πειθαρχικό παράπτωμα αφού η μη συμμετοχή μας οφείλεται σε νόμιμα προκηρυχθείσα ΑΠΕΡΓΙΑ.
4ο ερώτημα
Αν δεν συντάξω το φύλλο αξιολόγησης ή δεν αξιολογήσω, αποκλείομαι από τις διαδικασίες κινητικότητας του ν. 4440/2017 ;
Απάντηση : Ο νόμος για την κινητικότητα προβλέπει  ότι οι φορείς που  μπορούν να ενταχθούν στην κινητικότητα και κατά συνέπεια και οι υπάλληλοι που μπορούν να κάνουν αίτηση για μετάταξη  είναι αυτοί  που  θα έχουν νέα οργανογράμματα με περίγραμμα θέσεων και εφόσον οι υπάλληλοι που θα υπηρετούν στο φορέα θα είναι πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων, ανά κλάδο. 
Στις διαδικασίες της κινητικότητας δεν υπάρχουν κριτήρια για τη μετάταξη, αλλά μία Επιτροπή που έχει ήδη συσταθεί στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους  θα κρίνει με συνέντευξη στο ποιος θα μεταταχθεί !!!!!!!
5ο ερώτημα
Αφού θα με αξιολογήσουν που θα με αξιολογήσουν, τουλάχιστον για να μην με αξιολογήσουν μόνοι τους, ερήμην μου, ας συμπληρώσω το Έντυπο Αξιολόγησης για να κάνω την αυτοαξιολόγησή μου.

Απάντηση
Έτσι κι αλλιώς θα σε αξιολογήσουν ερήμην σου, καθώς στο Έντυπο της Αξιολόγησης δεν υπάρχει πουθενά αυτοαξιολόγηση ή αυτοβαθμολόγηση όπως ίσχυε στο παλιό Έντυπο. Υπάρχει μόνο η περιγραφή των καθηκόντων σου και τα τυπικά προσόντα, που έτσι κι αλλιώς η υπηρεσία τα γνωρίζει.

6ο ερώτημα
Είναι υποχρεωμένος ο φορέας που υπηρετεί ο εργαζόμενος να γνωστοποιεί υποχρεωτικά μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας στον κάθε υπάλληλο την έκθεση αξιολόγησής του;
Απάντηση
Ναι η διοίκηση έχει υποχρέωση σύμφωνα με τον ν. 4369/2016, άρθρο 16, παρ. 3β να γνωστοποιεί στον υπάλληλο την Έκθεση αξιολόγησης, που του έχουν κάνει οι προϊστάμενοί του, ανεξάρτητα εάν ο ίδιος συμμετείχε στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.

7ο ερώτημα
Τι πρέπει να γνωρίζω για τις διαδικασίες γνωστοποίησης της Έκθεσης, που τυχόν μου έχουν κάνει; Σε ποιες ενέργειες μπορώ να προχωρήσω;
Απάντηση
Οι συνάδελφοι, μπορούν :
Ø  Να δηλώσουν εγγράφως κατά την παραλαβή της αξιολόγησης ότι «Δεν αποδέχομαι τα αναφερόμενα στην αξιολόγηση αυτή, που έγινε χωρίς την συμμετοχή μου και ενώ απείχα σύμφωνα με την προκηρυγμένη νόμιμα, απεργία-αποχή των συνδικαλιστικών μου οργάνων. Συνεχίζω να έχω την ίδια γνώμη και επιφυλάσσομαι για την άσκηση κάθε διαδικασίας ένστασης και ένδικου μέσου για την προστασία των δικαιωμάτων μου».
Ø  Να αποστείλουν - εάν θέλουν - αντίγραφο της  Έκθεσής τους στο Σύλλογο, προκειμένου να συγκεντρωθεί μια συνολική εικόνα, και μέσα από την καταγραφή και την κατηγοριοποίηση  να δοθούν ολοκληρωμένες οδηγίες στις κινήσεις, που πρέπει να ακολουθήσουν. Χωρίς να θέλουμε να προκαταβάλουμε για το τι έχει γίνει στη δική μας Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα όσα καταθέτουν συνάδελφοι από άλλες Αποκεντρωμένες όπου έχουν δοθεί οι προηγούμενες αξιολογήσεις, έχουν πολλές φορές βρεθεί προ εκπλήξεως, καθώς έρχονται αντιμέτωποι είτε με πολύ χαμηλή βαθμολογία από τους προϊσταμένους τους είτε με τακτικές βαθμολογίας που σπέρνουν έριδες μεταξύ των συναδέλφων, καθώς μέσω της βαθμολογίας υπονομεύουν επιλεκτικά συγκεκριμένες ειδικότητες και κλάδους.
Ø  Να ασκήσουν ένσταση ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης, αν ο μέσος όρος βαθμολογίας της Έκθεσης Αξιολόγησης είναι μικρότερος του εβδομήντα πέντε (75)» και ότι «Οι ενστάσεις ασκούνται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία επτά (7) εργάσιμων ημερών από τη γνωστοποίηση της έκθεσης στον υπάλληλο. Οι ενστάσεις υποβάλλονται στην οικεία Διεύθυνση Διοίκησης  η οποία τις διαβιβάζει στην αρμόδια Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης.».  
Ø  Να γνωρίζουν ότι ο αξιολογούμενος υπάλληλος έχει δικαίωμα να ασκήσει διοικητική προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια μέσα σε (60) εξήντα ημέρες.

8ο ερώτημα
Η Δ/νση Διοίκησης υποχρεούται να με ενημερώσει στην περίπτωση κατά την οποία εξετάζει η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης την Έκθεση αξιολόγησης την οποία μου έκαναν οι προϊστάμενοί του, ανεξάρτητα εάν ο ίδιος συμμετείχα στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση;
Απάντηση
Ναι. Σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ.1 εδ.στ΄ ν.4269/2016 «Στην Επιτροπή μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου και εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ή Συλλόγου ή Σωματείου, του οποίου ο αξιολογούμενος είναι μέλος, ύστερα από αίτηση του τελευταίου». Η διάταξη αναφέρεται για το σύνολο των περιπτώσεων κι όχι μόνο για την εξέταση πχ των ενστάσεων. Επομένως και προκειμένου ο εργαζόμενος να αιτηθεί την συμμετοχή εκπροσώπου του Σωματείου του, όταν εξετάζεται οποιαδήποτε σχετική με την αξιολόγησή του υπόθεση, πρέπει να τυγχάνει της αναγκαίας ενημέρωσης-ειδοποίησης από την Δ/νση Διοίκησης.
Επίσης σημειώνουμε ότι κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα να ζητήσει με αίτησή του και να παρευρίσκεται κατά την συνεδρίαση της Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης.

9ο ερώτημα
Θεωρείται ολοκληρωμένη η αξιολόγηση, που έχει γίνει από έναν αξιολογητή, στις περιπτώσεις που ο ν. 4369/2016 προβλέπει 2 αξιολογητές;
Απάντηση
Θεωρούμε ότι η διαδικασία αξιολόγησης δεν θεωρείται ολοκληρωμένη εφόσον δεν υπάρχει έκθεση αξιολογήσεως δεύτερου αξιολογητή, είτε γιατί και αυτός συμμετέχει στην απεργία - αποχή, είτε γιατί συνταξιοδοτήθηκε χωρίς να πραγματοποιήσει σε προγενέστερο χρόνο την «υποχρέωση» αξιολόγησης των υπαλλήλων του Τμήματος ή της Δ/νσης, που προΐστατο κλπ.

10ο ερώτημα
Τι πρέπει να κάνω προκειμένου να συμμετέχω στην απεργία-αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης, είτε αυτή προωθείται με τον κλασσικό χειρόγραφο τρόπο, είτε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας;

    
Απάντηση

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αρνηθούν να συμβάλουν στην υλοποίηση της αξιολόγησης συμπληρώνοντας Δηλώσεις Συμμετοχής ( ατομικά ή ομαδικά ) στην Προκηρυγμένη Απεργία-Αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης , και να τις καταθέσουν στο Σύλλογο:
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης , να δώσουμε από κοινού τη μάχη ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση, για να υλοποιηθεί και να πετύχει η ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από όλες τις διαδικασίες που συνδέονται με αυτή. Να μην υποκύψουμε σε κανέναν εκβιασμό. Με την τροπολογία Γεροβασίλη η κυβέρνηση επιχειρεί να διαιρεθούμε και να φαγωθούμε μεταξύ μας, ποινικοποιεί την συμμετοχή μας στις αποφάσεις των συνδικαλιστικών μας οργανώσεων. Ακόμη χειρότερα επιδιώκει να εξαγοράσει συνειδήσεις και να ποδοπατήσει την αξιοπρέπεια μας. Ας μην το επιτρέψουμε.
Μην δώσουμε σε κανέναν  το δικαίωμα να χτυπά τις συλλογικές αποφάσεις, να υποβαθμίζει τη φωνή του Σωματείου μας.
Για να «ακουγόμαστε» δυνατά χρειαζόμαστε δυνατό Σωματείο.
Από την πλευρά μας κατανοούμε την φιλοδοξία κάθε εργαζόμενου να εξελιχθεί υπηρεσιακά με βάση την επιστημονική του επάρκεια και την εργασιακή του εμπειρία. Κατανοούμε την σημασία του επιδόματος ευθύνης στον οικογενειακό προϋπολογισμό κάθε συναδέλφου, λαμβάνοντας υπόψη και τις απώλειες που έχουμε υποστεί στα εισοδήματά μας. Μπορούμε ακόμη να κατανοήσουμε και το φόβο που πιθανά νιώθουν ορισμένοι συνάδελφοι. Όμως αυτή τη στιγμή δεν κρίνεται αυτό. Κρίνονται πολλά περισσότερα. Αυτή τη στιγμή δίνουμε συλλογικά, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τη μάχη ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση και τις δυσμενείς επιπτώσεις, που αυτή θα επιφέρει στον καθένα μας αλλά και συνολικά στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
Αν σήμερα κάνουμε πίσω, αύριο θα μας ζητήσουν πολλά περισσότερα.
Τώρα είναι ώρα ευθύνης. Ας μη δεχτούμε να ποδοπατήσουν την αξιοπρέπειά μας. Ανεξάρτητα από τους ενδοιασμούς, τις σκέψεις και πιθανά τις επιμέρους αντιρρήσεις που έχουν ορισμένοι συνάδελφοι αυτή τη στιγμή όλοι πρέπει να πάρουμε θέση και οι επιλογές που έχουμε είναι συγκεκριμένες.
Ή θα ταχθούμε με το Σωματείο και τα δικαιώματά μας ή με την κυβερνητική πολιτική.
Ή θα σταθούμε πλάι στο συνάδελφο ή καθένας θα κοιτάει τον εαυτό του.
Να σκεφτούμε όλοι γιατί κόπτονται κυβέρνηση και «κουαρτέτο» τόσο πολύ να περάσει κάτι, που είναι τόσο «ανώδυνο», όπως λένε; Γιατί αποτελεί η αξιολόγηση προαπαιτούμενο της 3ης αξιολόγησης της κυβέρνησης, μαζί με όλα τα άλλα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα;
Ας μην βρει κανέναν συμπαραστάτη κυβέρνηση και ΝΔ, που μαζί χέρι-χέρι ψήφισαν τις διατάξεις και την τιμωρητική τροπολογία για την αξιολόγηση, όπως ψήφισαν και όλα τα μνημόνια.