Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ


Την Τρίτη 7 Απρίλιου είναι η Παγκόσμια Μέρα Υγείας. Ολόκληρη η ανθρωπότητα θα περάσει αυτή τη μέρα με το φόβο της πανδημίας, η μισή ήδη περιορισμένη στα σπίτια, μεγάλο τμήμα αντιμέτωπο με την ανεργία και τη φτωχοποίηση, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο νοσούν από τον κορονοϊό και χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους.
Και όμως δεν πρόκειται για κάποιο εντελώς τυχαίο φυσικό γεγονός. Το κυνήγι του κέρδους και οι πολιτικές που ακολουθεί ο παγκόσμιος καπιταλισμός έκαναν δυνατή: την εισβολή στην άγρια φύση και την μετάδοση των ιών που προέρχονται από άγρια θηλαστικά στον άνθρωπο· την γρήγορη διάδοση της επιδημίας, καθώς μέτρα δεν παίρνονταν για να μην μειωθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων· την αύξηση των θανάτων λόγω των καταρρακωμένων δημόσιων συστημάτων υγείας, αφού και από την υγεία μας θα πρέπει να βγάζει κέρδος κάποιος καπιταλιστής.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αρκείται σε κατασταλτικά και διοικητικά μέτρα και στην επίρριψη της ευθύνης στους ίδιους τους εργαζόμενους. Δεν φταίνε όμως οι εργαζόμενοι που για χρόνια τώρα το Ε.Σ.Υ. οδηγείται στην κατάρρευση. Οι σημερινοί, όπως και οι προηγούμενοι κυβερνώντες, είναι αυτοί που μείωναν τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, που μετέτρεπαν τις δημόσιες υποδομές σε παραμάγαζο των ιδιωτών, που σπαταλούσαν τα χρήματα από την αφαίμαξη των εργαζομένων σε μίζες σε φαρμακευτικές εταιρείες, που κατέκλεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο αφού η υγεία του λαού κρίθηκε υποδεέστερος στόχος από την αποπληρωμή των δανείων και τη σωτηρία των τραπεζών.
Ακόμα και τώρα, η κυβέρνηση αρνείται να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας. Η υγεία αντιμετωπίζεται ως δημοσιονομικό κόστος. Αντίθετα, η στήριξη του καπιταλιστών θεωρείται «χρέος» της πολιτείας. Αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, είναι οι ιδιωτικές κλινικές που επέταξαν το κράτος και κάνουν χρυσές δουλειές σε βάρος της υγείας όλων. Αντί να στελεχώσει και να εξοπλίσει τις Μ.Ε.Θ. μπουκώνει με εκατομμύρια τους καναλάρχες, οι οποίοι έχουν αναλάβει εργολαβικά τη διαφήμιση του «έργου» της και τους εργολάβους ( επιχορήγηση εκατομμυρίων ευρώ για τους αυτοκινητόδρομους λόγω μειωμένης κίνησης).
Στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών που η κυβέρνηση έχει χρόνια τώρα εγκαταλείψει και κατασυκοφαντήσει για τους αγώνες τους για δημόσια δωρεάν υγεία.

Υιοθετούμε πλήρως τις διεκδικήσεις τους:
·        Επείγουσα γενναία χρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·        Άμεσες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού για κάλυψη των αυξημένων πληθυσμιακών αναγκών
·        Ανάπτυξη με στελέχωση και εξοπλισμό των Μ.Ε.Θ. στα νοσοκομεία.
·        Στελέχωση και εξοπλισμό όλων των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
·        Εξασφάλιση της κατάλληλης ατομικής προστασίας όλων των εργαζόμενων.
·        Επίταξη από το δημόσιο, όλων των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων, του εξοπλισμού και του προσωπικού τους.
·        Ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων ώστε να συνδράμουν αποτελεσματικά στη διάγνωση και νοσηλεία νοσούντων με covid αλλά και αντιμετώπισης την γενικής νοσηρότητας.

Την Τρίτη, 7 Απριλίου, συμμετέχουμε και καλούμε και τα μέλη μας να συμμετέχουν στις δράσεις για την Παγκόσμια Μέρα Υγείας με όποιο πρόσφορο τρόπο (δημοσιεύσεις συμμετοχής και συμπαράστασης, ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των τοπικών νοσοκομειακών συλλόγων , δράσεις με αυτο-οργάνωση μέσω διαδικτύου, ανάρτηση πανό κ.λ.π.).

ΤΟ ΔΣ