Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

8 ΜΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΙΣΟΤΙΜΙΑ – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

 

Η 8η Μάρτη καθιερώθηκε ως ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας 110 χρόνια πριν, από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών, ώστε να θυμόμαστε πάντα τους σκληρούς αγώνες που έδωσαν οι γυναίκες απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της διεκδικώντας εργασία με δικαιώματα. Σήμερα  χρειάζεται οι εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες να συμβάλουν και να ενταχθούν πιο μαζικά στον αγώνα! 

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλες οι γυναίκες το ίδιο ούτε μπορεί το φύλο να αποτελεί κριτήριο ενότητας. Οι γυναίκες που εργάζονται και από τη δουλειά τους αμείβονται χωρίς να εκμεταλλεύονται άλλον άνθρωπο , δεν είναι το ίδιο με τις γυναίκες μεγαλοστελέχη μιας εταιρίας ή με τις γυναίκες μεγαλοεργοδότριες. Δεν έχουν το ίδιο συμφέρον.

Σήμερα, που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν ραγδαία ανάπτυξη, που υπάρχει αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμα δικαιώματα όχι μόνο στην εργασία, αλλά σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Μπορεί να εξασφαλιστεί ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, αλλά και προστασία του γυναικείου οργανισμού με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. 

         Η διέξοδος για όλους εμάς, τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση για όλα όσα μας ανήκουν και μας στερούν κυβερνήσεις και συμμαχίες κρατών όπως η ΕΕ, που υπηρετούν τον ανταγωνισμό για το κέρδος, τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Ενώνουμε τις φωνές μας και συντονίζουμε τη δράση μας.

Διεκδικούμε: 

·       Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας

·       Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

·       Απομάκρυνση της εγκύου από βαριές και ανθυγιεινές εργασίες

·       Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως των εργασιακών σχέσεων.

·       Διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια μετά την άδεια μητρότητας και κατά μία ώρα για άλλα δύο με δυνατότητα χρήσης  από τον πατέρα.

·       Δίκτυο αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υποδομών για τη φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας, αλλά και για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών.

·       Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους.

·       Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑΜΕΑ.

·       Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.

·       Επίδομα γέννας σε όλες τις γυναίκες χωρίς κανένα αποκλεισμό. 

·       Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας- Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.

·       Κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και του τοκετού.

 

Τιμάμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,

δυναμώνουμε τον αγώνα για τη ζωή που έχουμε ανάγκη.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε.

 

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 ΓΑΒΡΙΗΛ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ                              ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ