Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 49η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

 Την Πέμπτη συμπληρώνονται 49 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την αρχή της πτώσης της χούντας. Το σύνθημα που φώναζαν οι φοιτητές μαζί με χιλιάδες λαού,  για  Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ.  

Ο  Νοέμβρης  του ’73 και η κατάληψη του Πολυτεχνείου,  δεν ήρθαν απλά σαν ξέσπασμα, σαν “κεραυνός εν αιθρία” αλλά ήταν το επιστέγασμα και η κορύφωση όλης της προηγούμενης αγωνιστικής πορείας και της αντιδικτατορικής πάλης  του λαού και της νεολαίας. Το απόγευμα της Τετάρτης 14 Νοέμβρη ξεκινά η κατάληψη του Πολυτεχνείου. Φτιάχνεται ο πρώτος ραδιοφωνικός πομπός, αρκετός κόσμος μαζεύεται γύρω απ’ το Πολυτεχνείο ως το βράδυ. Η κατάληψη του Πολυτεχνείου, καθώς ενώνεται με το εργατικό-λαϊκό κίνημα, αποκτά πλέον χαρακτήρα παλλαϊκού ξεσηκωμού. Δίπλα στο σύνθημα  «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» δυνάμωναν και τα «Έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ» και «Κάτω η Χούντα». Το μήνυμα γινόταν πολιτικό, ανατρεπτικό, αντιιμπεριαλιστικό. Η 16η Νοέμβρη ήταν η μέρα της κορύφωσης της εξέγερσης. Οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας προχωρούν και αυτοί σε καταλήψεις. Στην Αθήνα χιλιάδες λαού κατεβαίνουν με πυκνά και μεγάλα μπλοκ στο Πολυτεχνείο. Οι οικοδόμοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι έχουν τα μαχητικότερα μπλοκ. Περίπου 150.000 λαού είναι στους δρόμους. Η αστυνομία χτυπά τον λαό, χωρίς να μπορεί να διαλύσει τις διαδηλώσεις. Αργά το απόγευμα πέφτουν οι πρώτοι νεκροί. Ξημερώματα της 17ης Νοέμβρη τα τανκς κυκλώνουν το Πολυτεχνείο. Στις 3 το πρωί ένα απ’ τα τανκς πέφτει πάνω στην πύλη του Πολυτεχνείου.

 

         Η θυσίες δεν πήγαν χαμένες: άνοιξε ο δρόμος για την κατάρρευση της δικτατορίας, χιλιάδες νέοι και νέες απ’ το παράδειγμα του Πολυτεχνείου, διαπαιδαγωγήθηκαν με τα ιδανικά του αγώνα και της οργανωμένης πάλης για κοινωνικά δικαιώματα, της απειθαρχίας και της ανυπακοής απέναντι στην φασιστική εξουσία της Χούντας και κάθε εξουσίας που βρίσκεται απέναντι στην πλειοψηφία του λαού. Τον Ιούλη του 1974 , κάτω από το βάρος και της κρίσης στην Κύπρο, οι δικτάτορες  πέφτουν.

           Η παρακαταθήκη που μας άφησαν όλοι όσοι έδωσαν το αίμα τους, δεν είναι άλλη από τη μαζική μας συμμετοχή και το ενδιαφέρον μας για το συνάνθρωπό μας και το κοινωνικό σύνολο πάνω από το ατομικό συμφέρον μας. Αυτή την μέρα πρέπει όλοι να καταδικάσουν και να απομονώσουν  τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και όλες εκείνες τις αμετανόητες «εθνικιστικές» φωνές που υπερασπίζονται και εξυμνούν μέχρι σήμερα τη στρατιωτική δικτατορία. Αυτή η μέρα ας γίνει η απαρχή ώστε όλοι μας να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, την προστασία της Δημόσιας Περιουσίας, την αληθινή δημοκρατία, την Ειρήνη και το δικαίωμα για μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία για όλους, βγαίνοντας μαζί με τα παιδιά μας στους δρόμους και φωνάζοντας πάλι,  «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Όλοι και όλες στις εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου σε όλη τη χώρα και στην πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα.