Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ «ΕΞΩΣΗΣ» ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΕΔΡΑ

 Με μια υπουργική απόφαση-μνημείο αυταρχισμού και εν μέσω των αδειών του Αυγούστου, η Υπουργός Πολιτισμού ανακαλεί την απόφαση παραχώρησης του κτηρίου της οδού Ερμού προς τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. Η κ. Μενδώνη, δηλαδή, ανακαλεί την απόφαση της Μελίνας Μερκούρη, την οποία κανένας υπουργός δεν διανοήθηκε να αμφισβητήσει από το 1982 μέχρι σήμερα, με την αιτιολογία ότι η υπουργός δεν εγκρίνει πολιτικά το περιεχόμενο μιας εκδήλωσης.

Είναι ένα ακόμα επεισόδιο της βεντέτας που έχει ανοίξει η Υπουργός με τους ανθρώπους του Πολιτισμού σε όλη τη περίοδο της θητείας της. Η αξίωση όμως, τα Σωματεία στα οποία έχει παραχωρηθεί κτήριο ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ, να παίρνουν έγκριση για το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούν ή φιλοξενούν, θέτει σε πολύ σοβαρό κίνδυνο την ίδια την συνδικαλιστική αυτονομία και την ελεύθερη πολιτιστική έκφραση. Ειδικά όταν η παρέμβαση αυτή γίνεται ένα μήνα πριν τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου.

Το κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων υπάρχει εδώ και χρόνια ως ένας πόλος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ένα σημείο συνάντησης των ανθρώπων του Πολιτισμού καθώς και σημαντικό κέντρο διαμόρφωσης των κοινωνικών διεργασιών φιλοξενώντας πολυσχιδείς δράσεις.

Η υπουργική αυτή απόφαση είναι μια κίνηση ρεβανσισμού προς τους εργαζόμενους του Υπουργείου που αντιστάθηκαν στις καταστροφικές αποφάσεις της Υπουργού τα τελευταία χρόνια, αλλά αποκαλύπτει και το ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης να ελέγξει τα συνδικάτα, χρησιμοποιώντας πρακτικές που παραπέμπουν στα πιο σκοτεινά χρόνια της μετεμφυλιακής ιστορίας της Ελλάδας.

 

Στεκόμαστε στο πλευρό των Αρχαιολόγων και απαιτούμε από την Υπουργό να ανακαλέσει την κατάπτυστη αυτή απόφαση.