Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΟΣΕΑΔΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ Α.Δ. ΗΠΕΙΡΟΥ -ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


O Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ.Μακεδονίας κ.Β.Μιχελάκης θέλοντας να ελέγχει απόλυτα όλους τους Διευθυντές και Τμηματάρχες, δεν γράφει μόνο τον υπαλληλικό κώδικα στα παλαιά του υποδήματα (άρθρο 87 περί αναπλήρωσης προϊσταμένων) αλλά και τις αποφάσεις του Πειθαρχικού του Προϊσταμένου, του Υπουργού Εσωτερικών.
Με την 6737/31.1.2019 απόφασή του, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών μετά από ιεραρχική προσφυγή ( ν. 3200/1955) συναδέλφου  Τμηματάρχη της Δ/νσης Δασών Ν. Γρεβενών, ακύρωσε την 166499/16.10.2018 απόφασή του Συντονιστή, με την οποία ορίστηκε, ότι τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Δ/νσης Δασών Γρεβενών όταν απουσιάζει ή κωλύεται, θα αναπληρώνει στα καθήκοντά του, η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων, αντικαθιστώντας τον μοναδικό και κατά κυριολεξία προϊστάμενο, άλλου Τμήματος της ίδιας Διεύθυνσης.
Δεν πέρασε όμως ούτε μια βδομάδα, από την ακυρωτική απόφαση του Υπουργού και πριν στεγνώσει το μελάνι, ο Συντονιστής κ.Β.Μιχελάκης επικαλούμενος την κένωση   της θέσεως του Διευθυντή Δασών που δημιουργήθηκε 38 ημέρες  πριν ( 31.12.2018 !!!!!) λόγω σύνταξης, εκδίδει άλλη απόφαση  ( 17.998/7.2.2019 και ορίζει ξανά αυτή τη φορά, αλλά ως ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ της Δ/νσης Δασών Γρεβενών, την ίδια αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων !!!!!!
Αν και έγινε εμπρόθεσμα δεύτερη ιεραρχική προσφυγή, κατά της νέας απόφασης του Συντονιστή από τον ίδιο θιγόμενο συνάδελφο, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών κ. Χαρίτσης  προστάτεψε πλήρως τον  κ. Μιχελάκη με τη σιωπηρή απόρριψη της προσφυγής, βάζοντάς την στο ψυγείο για να μην αναγκαστεί να  τον καλέσει  σε απολογία ως όφειλε.
Η πλήρη κάλυψη του Συντονιστή από τον Υπουργό, για την έκδοση για δεύτερη φορά, μιας μη σύννομης πράξης, ξεπέρασε κάθε όρια περί « νομιμότητας » και κάθε δείγμα γραφής, πως ασκείται η εξουσία από δημοσίους υπαλλήλους όταν τους δοθεί η δυνατότητα !!!!!
     Αλήθεια αν ένας υπάλληλος, έγγραφε στα παλαιά του υποδήματα αποφάσεις του Διευθυντή του ή του κ. Μιχελάκη, θα είχε συνέπειες ή όχι ;
Γιατί ο πρώην Υπουργός κάλυψε πλήρως τον Συντονιστή κ. Μιχελάκη για μία προδήλως παράνομη πράξη του και μάλιστα δύο φορές ;
Γιατί ο πρώην Υπουργός κ. Χαρίτσης ανέχθηκε την κοροϊδία και τον αυταρχισμό  του κ. Μιχελάκη;
Μετά από την πρώτη παρέμβαση της ΟΣΕΑΔΕ, στο γραφείο του πρώην Υπουργού κ. Χαρίτση ώστε να μας δοθούν εξηγήσεις,  γιατί δεν εξετάστηκε  η  εμπρόθεσμη ειδική προσφυγή του συναδέλφου και δεν πήραμε τότε καμία απάντηση;
Οι επίμονες παρεμβάσεις της ΟΣΕΑΔΕ όμως στην συνέχεια και η έκταση που πήρε το θέμα, ανάγκασαν τελικά το γραφείο του πρώην Υπουργού κ. Χαρίτση, έστω και με πολύ καθυστέρηση, να ξεπαγώσει την υπόθεση και να την διαβιβάσει εκπρόθεσμα  στη Δ/νση Οργάνωσης και Λειτουργίας Αποκεντρωμένων Διοικήσεων του Υπουργείου, που είχε σαφώς και την θεσμική αρμοδιότητα να εισηγηθεί στον Υπουργό όπως και συνέβη στην πρώτη προσφυγή που έγινε από τον ίδιο θιγόμενο  συνάδελφο.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Κώστας Πουλάκης με το υπ’ αρ.  51501/4-7-2019 έγγραφό του, προς τον Συντονιστή και τη Γενική Διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας της Α.Δ. Ηπείρου – Δυτ.Μακεδονίας αφού τους επισημαίνει,  ότι αναφέρει και η Εγκ. Διαταγή του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΔΙΔΑΔ /Φ.35.44/2185/34157/18-11-2015) ότι,  ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ.Δ. Γρεβενών μετά την κένωση της  θέσης του Προϊσταμένου της, πρέπει να είναι  κατά κυριολεξία Προϊστάμενος ενός υφιστάμενου Τμήματος ( που στην προκειμένη περίπτωση, υπηρετεί στη Δ.Δ Γρεβενών, μόνο ένας κατά  κυριολεξία Τμηματάρχης ), δηλαδή όχι η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Δασικών Χαρτογραφήσεων.
 Το μόνο που έκανε όμως εν τέλει, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, είναι οξύμωρο και παρακαλεί (!!!) τον κ. Β.Μιχελάκη  να αποκαταστήσει την νομιμότητα …… « Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις σχετικές ενέργειές σας προς την αποκατάσταση της νομιμότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα ( ν. 3528/2007) ».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συντονιστής κ.Β.Μιχελάκης, δεν εφαρμόζει τις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα, σχετικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές των υπαλλήλων. Πολλές φορές η ΟΣΕΑΔΕ το έχει καταγγείλει και η εκάστοτε ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ τον κάλυπτε πλήρως.
Ίδια περίπτωση με τη Δ/νση Γρεβενών υπάρχει  στις Δ/νσεις Δασών  Καστοριάς και Φλώρινας όπως και σε άλλες Διευθύνσεις,  όπου  Αναπληρωτές  Προϊστάμενοι Τμημάτων , ορίστηκαν  Αναπληρωτές  Προϊστάμενοι της αντίστοιχης Διεύθυνσης,  αν και υπηρετούν στις  ίδιες Διευθύνσεις, κατά κυριολεξία Προϊστάμενοι στα υφιστάμενα Τμήματα. Φυσικά οι θιγόμενοι υπάλληλοι δεν είχαν την πολυτέλεια να μπουν σε δαπάνες ( οι ιεραρχικές προσφυγές συντάσσονται μόνο από Δικηγόρους ) για τα αυτονόητα που προβλέπονται από το άρθρο 87 του Υ.Κ (αναπλήρωση προϊσταμένων).
  Ελπίζουμε αυτή τη φορά ο Συντονιστής κ.Β.Μιχελάκης
-        Να σεβαστεί και να εφαρμόσει πλήρως τη διαδικασία αναπλήρωσης προϊσταμένων όπως προβλέπεται από το άρθρο 87 του υπαλληλικού κώδικα.
-        Να ανακαλέσει όλες τις αποφάσεις που έχει εκδώσει και αντίκεινται στο παραπάνω άρθρο του Υ.Κ., όπως για παράδειγμα η υποβάθμιση Διευθυντών σε Τμηματάρχες, με επίκληση αόριστων υπηρεσιακών αναγκών.
-        Να ανακαλέσει την απόφαση του για την συνάδελφο αναπληρώτρια προϊσταμένη και εκλεγμένης στον σύλλογο εργαζομένων που ενώ ήταν σε άδεια μητρότητας την υποβίβασε σε εισηγήτρια και μόνο κατόπιν της δικαίωσης της από το Υπουργείο, την επανέφερε στην θέση της για μια ημέρα !! και στην συνέχεια την ξανα-μετακίνησε αλλού ως αναπληρώτρια προϊσταμένη σε τμήμα υπό κατάργηση, λόγω Κλεισθένη και των αναμενόμενων νέων οργανισμών!!!
-        Να αποκαταστήσει τώρα όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους, που με ανύπαρκτα προσχήματα τους έχει καθαιρέσει από θέσεις ευθύνης και που ακόμα και στην περίπτωση που έχουν δικαιωθεί όπως συμβαίνει σε μερικές περιπτώσεις από το Υπουργείο δεν επανέρχονται στην θέση που αρχικώς ήταν αλλά μετακινούνται αυθαίρετα σε άλλες !!!
-        Να  σταματήσει να κοροϊδεύει τους υπαλλήλους και να τους λέει,  ότι  με μια απλή αίτηση προς τον ίδιο ( Γιάννης κερνάει , Γιάννης πίνει ) θα δικαιώσει   όσους υπαλλήλους  έχει αδικήσει...
-        Να μην κρύβεται πίσω από τις δήθεν γνωμοδοτήσεις υπηρεσιακών του παραγόντων (Γενικό Δ/ντή Εσωτερικής Λειτουργίας και Δ/ντή Διοίκησης κ.λ.π) για τη νομιμότητα των πράξεών του, όπως μας δήλωσε στη συνάντηση που είχαμε μαζί του τον Φλεβάρη του 2019 ως ΟΣΕΑΔΕ, και ότι οι αρμόδιοι  υπηρεσιακοί παράγοντες  βρίσκουν απολύτως νόμιμες τις πράξεις μου ( αυτοί κάνουν τις εισηγήσεις !!! ) και δεν θα πει το υπουργείο πως θα διοικήσω..
-        Αλήθεια στους υπηρεσιακούς του παράγοντες βασίσθηκε ο κ. Μιχελάκης  και αποφάσισε για πολλοστή φορά, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ( άρθρο 67 Υ.Κ ) να μεταθέσει 2 Μηχανικούς από την Δ/νση  Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Δυτ. Μακεδονίας στη Διεύθυνση Υδάτων Κοζάνης ;
-        Στην Δ/νση Υδάτων υπήρχαν κενές θέσεις ή οι 2  Μηχανικοί  αποτελούν τώρα πλεονάζον προσωπικό ;
-        Ακόμη δεν κατάλαβε η Διοίκηση της Α.Δ την διαφορά της μετακίνησης από την μετάθεση, όπως την έχουν κρίνει το ΣΤΕ και τα Διοικητικά Εφετεία ;

Ο νέος Υπουργός Εσωτερικών που είναι και Πειθαρχικός Προϊστάμενος όλων των Συντονιστών, ευελπιστούμε ότι δεν θα συνεχίσει στην ίδια ρότα που χάραξαν οι προκάτοχοί του. Οι δηλώσεις πολλών Υπουργών ότι το κράτος έχει συνέχεια μας προβληματίζουν και το λιγότερο που ζητάμε, είναι ο νέος Υπουργός Εσωτερικών να εξετάσει εκ νέου  σοβαρά όλες τις καταγγελίες της ΟΣΕΑΔΕ και των πρωτοβάθμιων Συλλόγων των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για να περιορίσει όσο μπορεί τις αυθαιρεσίες πολλών Συντονιστών που καλύπτονται από την διοικητική αυτοτέλεια που τους παρέχει ο Καλλικρατικός  νόμος  των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Ως ΟΣΕΑΔΕ θα είμαστε δίπλα και αλληλέγγυοι σε κάθε συνάδελφό μας που διώκεται και απέναντι στο κλίμα τρομοκρατίας, που προσπαθούν να επιβάλλουν  μερικοί Συντονιστές με τη εξουσία που τους δίνει η κυβέρνηση.
                                            ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ