Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Δελτίο τύπου ΟΣΕΑΔΕ για την κατάργηση της ημερήσιας αποζημίωσης για τις εκτός έδρας μετακινήσεις



Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποιώντας στο ακέριο τις δημιουργικές ασάφειες που είχε η συμφωνία του Υπουργού κ. Γ.  Βαρουφάκη της 20ης Φλεβάρη με τους θεσμούς ( ΚΟΜΙΣΙΟΝ – ΕΚΤ – ΔΝΤ ) , ανακάλυψε ότι μπορεί να βγάλει από τη μύγα ξύγκι προκειμένου να επιβάλει ματωμένα   πρωτογενή  πλεονάσματα και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς .
  Προκειμένου να είναι μέσα στους μνημονιακούς στόχους που απαιτεί η νέα συμφωνία που ετοιμάζεται, μετά το πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών ( Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία ), το κατακρεούργημα των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τις αναγκαστικές δεσμεύσεις των αποθεματικών των δήμων και των 1500 φορέων του Δημοσίου , έρχεται να καταργήσει και την ημερήσια αποζημίωση για τα εκτός έδρας των δημοσίων υπαλλήλων,  προαναγγέλλοντας έτσι και το τι είδους “εξορθολογισμό” ετοιμάζει για το μισθολόγιο του δημοσίου.
 Αν  η προηγούμενη συγκυβέρνηση μείωσε κατά 50% τον αριθμό των εκτός έδρας ημερών με ημερήσια αποζημίωση , η σημερινή ουσιαστικά καταργεί εντελώς την ημερήσια  αποζημίωση, βάζοντας ως προϋπόθεση την απόσταση των 160 χιλιομέτρων του προορισμού  από την έδρα, προκειμένου να αποδίδεται.
Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας ,  η συγκυβέρνηση , πιστή στις παλιές και νέες μνημονιακές δεσμεύσεις , παραμένει θιασώτης της μείωσης του “μη μισθολογικού κόστους” που επιβαρύνει τον εργοδότη. Έτσι μετά τις μειώσεις των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα από την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κατά 5 ολόκληρες μονάδες , έρχεται η σειρά της σημερινής συγκυβέρνησης να μειώσει το “μη μισθολογικό κόστος” για τους δημοσίους υπαλλήλους με την κατάργηση στην ουσία της  αποζημίωσης για τα  εκτός έδρας .
Η συγκυβέρνηση  ανακάλυψε ότι ,  οι δημόσιοι υπάλληλοι που κινούνται εκτός έδρας για καθαρά υπηρεσιακούς λόγους προκειμένου να  εξυπηρετήσουν τους πολίτες, όχι μόνο δεν πρέπει να επιβαρύνουν τις δαπάνες του δημοσίου αλλά πολλές φορές για να είναι συνεπείς και με τους πολίτες πρέπει να βάζουν και από τη τσέπη τους.
Το σχέδιο νόμου «Δαπάνες Μετακινούμενων εντός & εκτός Επικράτειας» του Υπουργείου Οικονομικών  που περικόπτει τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, κινείται στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη με τους εταίρους , και αποτελεί τον προάγγελο των νέων μέτρων που θα ακολουθήσουν μετά την «συμφωνία» που θα υπογράψει η συγκυβέρνηση με τους “θεσμούς” ( ΚΟΜΙΣΙΟΝ – ΕΚΤ – ΔΝΤ). Οι δήθεν διαβουλεύσεις των σχεδίων νόμων που κατά καιρούς δίδουν οι κυβερνήσεις, αποτελούν  στάχτη στα μάτια. Οι όποιες τυχόν βελτιώσεις, δεν μπορούν να ανατρέψουν την βασική κατεύθυνση που οδηγεί σε νέες θυσίες για τους εργαζόμενους.
Δεν υπάρχει χρόνος για νέες αυταπάτες. Το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει. Όχι μόνο δεν γίνεται λόγος για την αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων, ακόμα και στο πιο απόμακρο μέλλον, αλλά περικόπτονται και οι ήδη πετσοκομμένες απολαβές.
Όλοι  πρέπει να άμεσα βγάλουν συμπεράσματα  από τις συγκεκριμένες, πλέον, πράξεις της σημερινής συγκυβέρνησης.  Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα από οποιαδήποτε κυβέρνηση  στο βαθμό που υλοποιεί την συμφωνημένη, είτε με τους “θεσμούς” σήμερα, είτε με την ΤΡΟΙΚΑ χθες,  πολιτική.
Απαιτείται άμεσα  οργάνωση και αγώνας για την αναπλήρωση των απωλειών που επέφεραν και επιφέρουν οι “μνημονιακές” πολιτικές, για την ανατροπή της πολιτικής που πολλαπλασιάζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, που διατηρεί και αυξάνει τα βάρη στα λαϊκά στρώματα, της πολιτικής που συμφωνείται  σήμερα όπως και χθες, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ όπως και αν βαφτίζονται.

Οι εργαζόμενοι αν δεν πάρουν την  τύχη τους στα χέρια τους, δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα

Δελτίο τύπου