Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΣΑΕΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕ∆ΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΟΤΑ




Με αφορµή την κατάθεση στην Βουλή του σχεδίου νόµου «Αυτοτελής Υπηρεσία Ελέγχου Νοµιµότητας Ο.Τ.Α. Οικονοµική Βιωσιµότητα και Αυτοτέλεια Ο.Τ.Α. κανόνες ∆ηµοσιονοµικής
∆ιαχείρισης και άλλες ∆ιατάξεις Θεµάτων ΥΠΕΣ∆Α»,  το ∆.Σ. της ΟΣΕΑ∆Ε επισηµαίνει τα εξής    :

1.   Προκαλεί εύλογες απορίες η σκοπιµότητα ονοµατοδοσίας των νέων υπηρεσιών ως «αυτοτελών» την στιγµή που οι προϊστάµενοί τους επιλέγονται µε συνέντευξη και ουσιαστικά λογοδοτούν στον υπουργό ΕΣ∆Α, ο οποίος έχει και το δικαίωµα του πειθαρχικού ελέγχου, της απόλυσής τους ή της παράτασης της θητείας τους ( άρθρα 2 και  7)….
2.   Με δεδοµένη την δυνατότητα κατάληψης της θέσης του «Ελεγκτή Νοµιµότητας» από ιδιώτες, ανοίγεται διάπλατα και στον χώρο της εποπτείας ΟΤΑ, ο δρόµος για την πρόσληψη ιδιωτών µάνατζερ στο ∆ηµόσιο σύµφωνα και µε τις πάγιες προτάσεις του γνωστού ΟΟΣΑ   .
3.   Αποδεικνύεται  µε  τον  πιο  ξεκάθαρο τρόπο ότι οι προεκλογικές  αιτιάσεις της  συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ _ΑΝΕΛ  περί  στραγγαλισµού  των ΟΤΑ από την ισχύουσα νοµοθεσία  που  απέδιδε τον έλεγχο των ΟΤΑ στις Αποκεντρωµένες ∆ιοικήσεις, αποτελούσαν προφάσεις για την αλλαγή στραγγαλιστή αφού κρατείται στην ουσία το ίδιο αντιδραστικό νοµοθετικό πλαίσιο ( ειδικά όσον αφορά στον οικονοµικό έλεγχο) ενώ µεταφέρεται ο έλεγχος στενότερα στην κυβέρνηση. 
∆είχνει  να  επιχειρεί και αυτή η κυβέρνηση, όπως  και  οι  προηγούµενες, να  συγκαλύψει ότι ο στραγγαλισµός  των  ΟΤΑ  δεν είναι θεσµικού ή «τεχνικού» χαρακτήρα  άλλα  επιβάλλεται  για  την ευθυγράµµιση  των  ΟΤΑ  µε  την κυρίαρχη σήµερα αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί και η σηµερινή συγκυβέρνηση.
4.   Όσο αφορά στην σκοπιµότητα ίδρυσης µια νέας υπηρεσίας αυτοτελούς χαρακτήρα µε γνωστές τις δυσκολίες , λόγω των εφαρµοζόµενων πολιτικών, στελέχωσης των υπαρχόντων υπηρεσιών, παραµένουν τα αναπάντητα ερωτήµατα. Η πραγµατικότητα  καταδεικνύει ότι ήδη οι αρµόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων λειτουργούν στα «κόκκινα» µε σηµαντικές ελλείψεις προσωπικού τόσο σε αριθµό όσο και σε ειδικότητες. Η µέχρι σήµερα απονοµή των σχετικών αρµοδιοτήτων στις Αποκεντρωµένες ∆ιοικήσεις, έδινε την δυνατότητα, λόγω και της υποστελέχωσης, για την  υποστήριξη των σχετικών διευθύνσεων και τµηµάτων από το υπόλοιπο  προσωπικό.
5.   Η πρόβλεψη του ν/σ ( άρθρο 9)  για την στελέχωση των ΑΥΕ ΟΤΑ µε την αυτοδίκαιη  µετάταξητων ήδη υπηρετούντων, στις έδρες των περιφερειών, συναδέλφων που ασχολούνται µε τις σχετικές αρµοδιότητες, δείχνει ότι ο νοµοθέτης αγνοεί πλήρως την σηµερινή πραγµατικότητα. Σήµερα οι συνάδελφοι στις Αποκεντρωµένες  που υπηρετούν τις αντίστοιχες αρµοδιότητες είναι  κατανεµηµένοι στους νοµούς σε κατά τόπους τµήµατα. Η  µη αξιοποίησή τους θα καταστήσει εξαιρετικά  αδύναµη την λειτουργία των νέων υπηρεσιών, ενώ οποιαδήποτε σκέψη για υποχρεωτικές µετακινήσεις, σε συνθήκες χρόνιου σφαγιασµού των αµοιβών µας, ουσιαστικά ισοδυναµεί µε απολύσεις.


6.   Η πρόβλεψη για την µη µείωση των «πάσης φύσεως αποδοχών» των υπαλλήλων που
µετατάσσονται αυτοδικαίως ή εθελοντικά στις νέες υπηρεσίες, δεν εξασφαλίζει τους συναδέλφους
καθώς σε άλλες περιπτώσεις υπήρξαν τέτοιες προβλέψεις χωρίς τελικά να  υλοποιηθούν.

Συµπερασµατικά το ∆Σ της ΟΣΕΑ∆Ε επισηµαίνει ότι :

Α. Οι όποιοι κυβερνητικοί σχεδιασµοί θα πρέπει να θεωρήσουν ως δεδοµένη την αγωνιστική κινητοποίηση της Οµοσπονδίας µας σε οποιαδήποτε περίπτωση υποχρεωτικής µετακίνησης ή νέας αποµείωσης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωµάτων των συναδέλφων µας.

Β. Η πραγµατικότητα καταδεικνύει ως αναγκαία λύση την δηµιουργία τµηµάτων των ΑΥΕ-ΟΤΑ ανά νοµό σε αναλογία µε την υπάρχουσα κατάσταση.

Γ. Καλούνται οι συνάδελφοι σε αγωνιστική επαγρύπνηση, διότι παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις, η εφαρµοζόµενη και από την νέα συγκυβέρνηση ( µε την στήριξη και του µεγαλύτερου τµήµατος της αντιπολίτευσης) πολιτική των διαρκών µνηµονίων δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασµό.


Η κατάθεση του συγκεκριµένου νοµοσχεδίου αποδεικνύει ότι και η σηµερινή συγκυβέρνηση συνεχίζει στον δρόµο εφαρµογής πολιτικών σε βάρος των κοινωνικών αναγκών των λαϊκών στρωµάτων. Αποτελεί σηµαντικό βήµα υπέρ των ιδιωτικών επιχειρηµατικών οµίλων σύµφωνα και µε τις κατευθύνσεις της Ευρ. Ένωσης , του ΟΟΣΑ και των δανειστών.


Ειδικά για τους ΟΤΑ νοµοθετείται ο ασφυκτικός έλεγχος από την κεντρική κυβέρνηση ενώ επιβάλλεται η εφαρµογή των µνηµονιακών πολιτικών και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Ο µόνος δρόµος για τους εργαζόµενους στις Αποκεντρωµένες ∆ιοικήσεις είναι να αγωνιστούν

µαζί µε τους συναδέλφους των ΟΤΑ αλλά και τα λαϊκά στρώµατα για την ανατροπή της πολιτικής που στραγγαλίζει τα κοινωνικά και εργασιακά τους δικαιώµατα.