Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ



Α) ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΠΟΥ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου καταγγέλλει την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος 14 συναδέλφων διοικητικών υπαλλήλων για τη συμμετοχή τους στη μεγάλη απεργία ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις στα Πανεπιστήμια.
Οι συνάδελφοι που διώκονται είναι στην πλειοψηφία τους μέλη των προεδρείων Γενικών Συνελεύσεων, που πραγματοποιήθηκαν στις 22, τις 26 και τις 28 Νοεμβρίου του 2013, του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Συλλόγου ΙΔΑΧ-ΙΔΟΧ του Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Διώκονται επίσης και μέλη του Προεδρείου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η δίωξη των Προεδρείων των Γενικών Συνελεύσεων, δείχνει ότι στόχος των διωκτικών αρχών είναι το σύνολο των απεργών.

Η συστηματική παραβίαση της «συνήθους αστικής νομιμότητας» αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του «κράτους έκτακτης ανάγκης», που έχει συγκροτηθεί προκείμενου να εφαρμοστούν διά πυρός και σιδήρου οι μνημονιακές πολιτικές και να αποκατασταθεί η ομαλή αναπαραγωγή του κεφαλαίου εις βάρος της εργατικής τάξης –όπως άλλωστε ισχύει και για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με τις οποίες εφαρμόζονται τα μνημονιακά μέτρα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διώξεις κοινοποιήθηκαν στους απεργούς λίγες μέρες πριν την υπογραφή του 3ου μνημονίου. Στόχος είναι η τρομοκράτηση και ο παραδειγματισμός των εργαζομένων ώστε να μην εμποδιστεί η εφαρμογή της πολιτικής της απαξίωσης από διαδηλώσεις, απεργίες και άλλες μορφές συλλογικής ταξικής άρνησης.

Ο αγώνας ενάντια στις διώξεις των 14 απεργών, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων εργαζομένων και την ποινικοποίηση των ταξικών αγώνων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αντίστασης στη συνεχιζόμενη επίθεση του κεφαλαίου εναντίον της εργασίας με το νέο μνημόνιο που θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν τους επόμενους μήνες.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους μέλη ΕΔΙΠ και σε όλους τους
συναδέλφους διοικητικούς που διώκονται.
Απαιτούμε την παύση κάθε δίωξης των συναδέλφων. Να αποσυρθούν άμεσα όλες οι
κατηγορίες σε βάρος τους.




Β) Ψήφισμα αλληλεγγύης σε εργαζόμενη κομμώτρια - καταγγελία κομμωτηρίου στο Ηράκλειο για εργοδοτικές αυθαιρεσίες

O Σύλλογος εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου εκφράζει την αλληλεγγύη του και συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα που δίνει η εργαζόμενη και καταγγέλλει την εργοδοσία γνωστού κομμωτηρίου στο Ηράκλειο για τη μη καταβολή δεδουλευμένων και τα παράνομα, απάνθρωπα, εξαντλητικά ωράρια τα οποία της επιβάλλονταν και οδήγησαν σε σοβαρή επιδείνωση της υγείας της εργαζόμενης.
Η εργαζόμενη προσλήφθηκε ως βοηθός κομμωτή και εντάχθηκε σε επιδοτούμενο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του ΟΑΕΔ. Παρόλα αυτά στη σύμβαση που αναγκάστηκε να υπογράψει, φέρεται ως υπάλληλος γραφείου. Κατά την επέκταση της επιχείρησης σε HAIR-CAFÉ, εκτός από την εργασία που παρείχε ως βοηθός κομμωτή, αναγκάστηκε να δουλεύει και στην καφετέρια ως σερβιτόρα, να φτιάχνει καφέδες και να κάνει λάντζα. Και όλα αυτά χωρίς να λαμβάνει παραπάνω ούτε μισθό ούτε ένσημα. Οδηγήθηκε με αυτόν τον τρόπο σε εξαντλητικά ωράρια που κάποιες φορές έφταναν το 16ωρο τη μέρα! Αποτέλεσμα ήταν να επιδεινωθεί πρόβλημα υγείας της εργαζόμενης σε σοβαρό βαθμό και να οδηγηθεί σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Όταν η εργαζόμενη βρήκε το θάρρος να σηκώσει ανάστημα και να δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ξαναδουλέψει στην καφετέρια, παρά μόνο ως βοηθός κομμωτή, τη θέση δηλαδή για την οποία προσλήφθηκε, ο εργοδότης την εκβίασε ότι «ή θα είναι και στις δύο δουλειές ή θα φύγει». Καθώς δεν υπέκυψε στον εκβιασμό, της είπε να υπογράψει οικειοθελή αποχώρηση, το οποίο η εργαζόμενη αρνήθηκε.

Η σύμβαση της (ορισμένου χρόνου) έχει λήξει από αρχές Σεπτέμβρη. Παρά το γεγονός ότι ήταν ενταγμένη σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, στο οποίο τα ένσημα της καθώς και ένα μέρος του μισθού καλύπτονταν από λεφτά φορολογούμενων πολιτών (η επιχείρηση επιδοτήθηκε για να καρπωθεί το κέρδος από τη δουλειά της εργαζόμενης), η εργαζόμενη είναι απλήρωτη από τον Αύγουστο (οφειλές εργοδοσίας και επιδόματα ΙΚΑ) και για όλους τους προηγούμενους μήνες δεν της έχει καταβληθεί καν ολόκληρος ο μισθός! Η εταιρία οφείλει επίσης δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματα, υπόλοιπο αδείας και επίσης όλες τις υπερωρίες!

Οι καθυστερήσεις στις καταβολές μισθών και επιδομάτων αποτελούν την κορύφωση της μόνιμης και πάγιας τακτικής της κάθε εργοδοσίας να παραβιάζει συνεχώς την εργατική νομοθεσία, να χειροτερεύει διαρκώς τις συνθήκες εργασίας και να καταστρατηγεί ακόμα και τα πιο στοιχειώδη εργατικά μας δικαιώματα. Η ανάλγητη νοοτροπία των εργοδοτών έχει πάντα την ίδια «λογικοφανή» απάντηση στις όποιες αιτιάσεις περί καταβολής δεδουλευμένων από τους εργαζόμενους: ότι χρήματα δεν υπάρχουν, και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν μόλις πληρωθεί η εταιρεία. Αποτελούν οι εργαζόμενοι όμως χρηματοδότες και συνέταιρους της εταιρείας ώστε να περιμένουν απόδοση μεριδίων; Τις εποχές της μεγάλης κερδοφορίας μοιράστηκαν τα κέρδη τους με τους εργαζομένους; Ποια λογική επιβάλλει στους εργαζομένους να μοιραστούν τώρα τη ζημία τους; Να καλούνται να ''συνεισφέρουν'' το εισόδημα τους για την ''επιβίωση'' των εταιριών;

Καλούμε σε μαζική παράσταση έξω από την επιθεώρηση εργασίας στο Ηράκλειο
(πίσω από τον Άγιο Μηνά) την Πέμπτη 8/10 στις 08:30,
οπότε και έχει οριστεί η εργατική διαφορά.

Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία, συλλόγους, συλλογικότητες να δείξουν την έμπρακτη συμπαράσταση τους με ψηφίσματα αλληλεγγύης και συμμετοχή στην κινητοποίηση. Ο αγώνας ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία είναι κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων, κοινός αγώνας όλων των εργασιακών κλάδων. Αγώνας που θα πρέπει να βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων, των γενικών συνελεύσεων, των σωματείων τους, για να σπάσει το κλίμα του φόβου που προσπαθεί να επιβάλλει η εργοδοσία στους χώρους δουλειάς. Με τη συναδελφική αλληλεγγύη, την οργάνωσή σε κάθε χώρο δουλειάς, μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση, να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε εργαζόμενο στο δίκαιο αγώνα του και να στεκόμαστε στο πλευρό κάθε μαχόμενου σωματείου. Η επίθεση σε ένα εργαζόμενο είναι επίθεση σε όλους μας και τη μάχη τη δίνουμε όλοι μαζί!  Η νίκη ενός διασφαλίζει κεκτημένα για όλους μας!  Κανένας σωτήρας δε θα προασπίσει τα δικαιώματά μας ,αν δε το κάνουμε οι ίδιοι!

Η αξιοπρέπεια στη ζωή και τη δουλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Κανένας εργαζόμενος μόνος του. Κανένας φοβισμένος. Η δύναμη στους εργαζομένους που παράγουν τον πλούτο με τη δουλειά τους. Η ελπίδα στο συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη.