Τρίτη, 17 Απριλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΠΔ-Π.ΔΕ.Ι


Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, μέλη του Δ.Σ. και συνάδελφοι και συναδέλφισσες από διάφορες Διευθύνσεις της Αποκεντρωμένης είχαν συνάντηση με τον Συντονιστή της Α.Δ., κ. Νικόλαο Παπαθεοδώρου, υλοποιώντας απόφαση της Γ.Σ. του Συλλόγου της 16ης Μαρτίου 2018.

Στη συνάντηση με τον Συντονιστή, εκθέσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες και οι συνάδελφοι λόγω της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στην αποπληρωμή ενταλμάτων, όπως το ότι συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι για υπηρεσίες που έχουν παράσχει (υπερωρίες, οδοιπορικά), οι υπηρεσίες δεν μπορούν να προμηθευτούν καύσιμα και υλικό απαραίτητο για την εργασία τους, ενώ ο φορέας δυσφημίζεται στους προμηθευτές και τους πολίτες.

Ζητήσαμε να υπάρξει κάποιο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα βήματα για την επίλυση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τις οικονομικές υπηρεσίες.

Ο Συντονιστής δεν μπόρεσε να υποσχεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα αλλά μας παρουσίασε τα μέτρα που έχει πάρει:
-        Τη δημιουργία εποπτικού οργάνου με τη συμμετοχή των Γενικών Διευθυντών και της Προϊσταμένης του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου, το οποίο θα συνεδριάζει τακτικά για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της διαδικασίας αποπληρωμής των υποχρεώσεων του φορέα.
-        Την αποστολή εγγράφου προς όλους του αρμόδιους προϊσταμένους με το οποίο ξεκαθαρίζονται οι αρμοδιότητες της Γενικής Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών ως εποπτικές-συντονιστικές και όχι ως εξουσιαστικές.
-        Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή προϊσταμένων στις υπηρεσίες και ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος φθοράς.
-        Θα προσπαθήσει να επιλύσει το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού με ανάθεση παράλληλων καθηκόντων. Θεωρεί ότι η φιλολογία περί κατάργησης των Αποκεντρωμένων έκανε μεγάλη ζημιά στη στελέχωση των συγκεκριμένων υπηρεσιών και ότι αυτό το έχει αναφέρει εγγράφως και στον Υπουργό.
-        Επισήμανε ότι ο ίδιος δίνει το παράδειγμα με τη χρήση λεωφορείου και τρένου για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του και θα επιδιώξει να πληρωθούν πρώτα τα καθυστερημένα οδοιπορικά των εργαζομένων του φορέα που εκτελέστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων τους προτού πληρωθούν πιο πρόσφατες μετακινήσεις στελεχών.

Από τη συνάντηση, κρατάμε ως θετικό ότι ο Συντονιστής είναι καλά ενημερωμένος και έχει τη διάθεση να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα για την επίλυση του προβλήματος. Από την άλλη, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι η αδυναμία να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα  ενεργειών αλλά και το συνεχιζόμενο ημίμετρο της ανάθεσης παράλληλων καθηκόντων για την ενίσχυση των οικονομικών υπηρεσιών, δείχνουν ότι ακόμα έχουμε να κάνουμε πολύ δρόμο μέχρι να βγει η κατάσταση από το βάλτο.
Ο Σύλλογος πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση και να συνεχίσει τις δραστηριότητες πίεσης ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.
Παρακαλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να διατηρούν την επαφή με το Σύλλογο, να ενημερώνουν για όποια προβλήματα παρουσιάζονται στην καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών, και να συμμετάσχουν ενεργά στην άσκηση πίεσης για την επίλυση του προβλήματος.