Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ


ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Διακήρυξη του Συνδυασμού για τις εκλογές Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής 2018

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε ένα ακόμα Mνημόνιο και εφάρμοσε μνημονιακή  πολιτική και μόλις λίγοι μήνες από την   υποτιθέμενη έξοδο από αυτό. Η ψήφιση του 3ου Μνημονίου από μια κυβέρνηση που ένα χρόνο πριν την ψήφισή του  διατεινόταν ότι θα έσκιζε τα προηγούμενα μνημόνια και η έλλειψη συντονισμένης αντίδρασης  και οργάνωσης από την πλευρά των εργαζομένων, οδήγησε σε καθίζηση το κίνημα, σε απογοήτευση και παραπέρα εκφυλισμό των συλλογικών διαδικασιών και αγώνων.
Από την άλλη, η πολυδιαφημιζόμενη έξοδος από τα μνημόνια ηχεί εντελώς ειρωνικά στα αυτιά των εργαζόμενων:
-των 906 χιλιάδων  επίσημα καταγεγραμμένων ανέργων (70% των οποίων είναι μακροχρόνια,    πάνω από ένα έτος δηλαδή  άνεργοι).
-των περίπου 200 χιλιάδων  που έχουν μεταναστεύσει  για να βρουν δουλειά.
-των χιλιάδων ανθρώπων που δουλεύουν με συμβάσεις ευέλικτης απασχόλησης (μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης), οι οποίες συμβάσεις αποτελούν πάνω από το 60% των νέων συμβάσεων που υπογράφτηκαν τους πρώτους 8 μήνες του 2018.
-του 72% όλων των εργαζομένων που παίρνουν μισθούς κάτω των 1.000 ευρώ, ενώ ένας στους δέκα  (που αντιστοιχεί σε πάνω 250 χιλιάδες  άτομα) λαμβάνει  κάτω από 450 ευρώ.
-στους   χιλιάδες εργαζόμενους που κινδυνεύουν να δουν το σπίτι τους να μπαίνει σε πλειστηριασμό και να βρεθούν στο δρόμο.
Αν η αποστολή των μνημονίων ήταν να βγάλει την ελληνική οικονομία από την κρίση χρέους και να το καταστήσει βιώσιμο, τότε είναι φανερό ότι η αποστολή αυτή απέτυχε. Το χρέος παραμένει σε απίστευτα υψηλό επίπεδο  (322 δισ. ευρώ, πάνω από 180% του  ΑΕΠ). Αν όμως η αποστολή τους ήταν να φορτώσουν την κρίση στους εργαζόμενους, να διαφυλάξουν  τα προνόμια των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων,  των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών,  να βοηθήσει την κερδοφορία των καπιταλιστών, τότε  πέτυχε απόλυτα  τον στόχο του. Το κόστος εργασίας έχει μειωθεί σημαντικά  (μείον 20%) ενώ  τα περιθώρια κέρδους έχουν αυξηθεί (κατά 4,5% το 2017).
Στο δημόσιο τομέα οι εξελίξεις είναι επίσης αρνητικές για τους εργαζόμενους:
- Η Ξενογιαννακοπούλου με υπηρηφάνεια κατατρόπωσε τον Μητσοτάκη διαπιστώνοντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μειωθεί κατά 18% από το 2010!
-Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων προωθείται με απαράδεκτες μεθοδεύσεις (τροπολογία Γεροβασίλη) για να συνηθίσουμε στην υποταγή  και την υποτέλεια και όχι φυσικά για να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες.
-Η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά τη μείωση στις καθαρές αποδοχές  των  δημόσιων  υπαλλήλων  σε 15,1% ανάμεσα στο 2010 και το 2017. Όμως αυτό  είναι  απλά ένας  μέσος όρος (διαφορά μισθολογικής δαπάνης δια του αριθμού υπαλλήλων). Σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων αυτή η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη. Για παράδειγμα ένας ΔΕ με 5 έτη προϋπηρεσίας έχει χάσει 34% των ετήσιων τακτικών αποδοχών του ανάμεσα στο 2010 και το 2013.
-Ακόμα πιο πολύ έχουν μειωθεί όλες οι δαπάνες από τις οποίες επωφελούνται οι εργαζόμενοι:
            -σχεδόν κατά 47% μειώθηκε η συνολική χρηματοδότηση για την υγεία.
            -κατά 34% μειώθηκε η συνολική  δαπάνη για την παιδεία.
Ειδικότερα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις  έχουμε μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις τα δύο τελευταία χρόνια:
-Αδυναμία προσέλκυσης υπαλλήλων, ελέω και της αβεβαιότητας ως προς το μέλλον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία έχει εντατικοποιήσει την εργασία όλων μας. Τα παράλληλα καθήκοντα είναι το κανονικό καθεστώς εργασίας  για πάρα πολλούς συναδέλφους μας. Οι ανάγκες σε προσωπικό καλύπτονται περιστασιακά με την πρόσληψη  συμβασιούχων μέσω κοινωφελών προγραμμάτων. Το κράτος, αντί να προσφέρει σταθερή και μόνιμη εργασία, δίνει το παράδειγμα στην ενίσχυση της επισφαλούς εργασίας  ανακυκλώνοντας   την ανεργία αλλά και την πολιτική ομηρία.
-Τα σενάρια για «κατάργηση» ή «αποσυναρμολόγηση» των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων έχουν επιτείνει το κλίμα ανασφάλειας των εργαζομένων σε αυτές. Από ό,τι φαίνεται η αποσυναρμολόγηση θα ξεκινήσει με τη δημιουργία της  Αυτοτελούς Υπηρεσίας Ελέγχου των ΟΤΑ (στην οποία θα παίζουν κρίσιμο ρόλο ιδιώτες δικηγόροι με έμμισθη εντολή) και το πέρασμα της  Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης στο Υπουργείο Εσωτερικών. Όπως και να ’χει, τα σχέδια του Υπουργείου για το μέλλον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης παραμένουν εκτός συζήτησης και διαλόγου.
-Η αποπολιτικοποίηση των Συντονιστών μετατρέπεται σε εφιάλτη σε πολλές Αποκεντρωμένες  Διοικήσεις  καθώς ο νόμος αποδίδει μεγάλες εξουσίες στον Συντονιστή (για παράδειγμα, να κάνει ο ίδιος την κατανομή υπαλλήλων από τη στιγμή που θα  δημοσιευτούν τα νέα οργανογράμματα), οι οποίες  μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον  των εργαζομένων.
-Ταυτόχρονα, παραμένουν τα σημαντικά τα προβλήματα του κτιριακού (διάσπαρτα ενοικιαζόμενα κτίρια  από τα οποία πλουτίζουν διάφοροι ραντιέρηδες, ακατάλληλα κτίρια,  όπως αυτό της Ζακύνθου, κτλ), και της υλικοτεχνικής υποδομής (ελλείψεις από χαρτί εκτυπώσεως και απορρυπαντικά μέχρι σε υπολογιστές, καύσιμα και πετρέλαιο θέρμανσης).
Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση πρέπει όλοι μας να αντισταθούμε, με συνειδητό αγώνα, οργάνωση και σχέδιο.
Ο πυρήνας της οργάνωσής  μας  πρέπει να είναι  κατ’ αρχάς το πρωτοβάθμιο σωματείο, ο σύλλογός μας.  Το σωματείο  έχει χρέος  να συσπειρώσει όλους τους εργαζόμενους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στις γραμμές ενάντια στις μνημονιακές και αντεργατικές πολιτικές που πλήττουν όλους μας . Αυτό δεν γίνεται με ένα σωματείο των διαδρόμων και των σαλονιών των Υπουργείων.  Χρειαζόμαστε ένα  Σύλλογο που με δημοκρατικές, ανοικτές σε όλους  μας  διαδικασίες, έλεγχο από τη βάση και λογοδοσία, αλλά και πειθαρχημένη από κοινού δράση, οδηγεί τους εργαζόμενους σε νικηφόρες  μάχες. Το σωματείο  μας  πρέπει να πρωτοστατήσει στη δημιουργία  κοινού μετώπου με τους άλλους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Μόνο με συσπείρωση δυνάμεων μπορούμε να αντιπαρατεθούμε ως εργαζόμενοι απέναντι στην ενωμένη  δύναμη κυβέρνησης, κράτους και καπιταλιστών, ας το καταλάβουμε.  Αλλιώς, το σωματείο θα καταλήξει σε έναν ακόμα συντεχνιακό σύλλογο, «θερμοκήπιο» ηγετίσκων που θα διασώζουν πρώτα απ’ όλα το τομάρι τους αδιαφορώντας για το κοινό μας συμφέρον  .
Η δράση  μας πρέπει να περιλαμβάνει :
- Όλες εκείνες τις  διεκδικήσεις που βελτιώνουν τη ζωή μας, συγκρούονται με εκείνα τα συμφέροντα που μας την κλέβουν και ταυτόχρονα μας φέρνουν κοντά στη μεγάλη πλειοψηφία της εργαζόμενης κοινωνίας που βομβαρδίζεται  οχτώ χρόνια τώρα με συνεχή αντιλαϊκά  μέτρα  :
-Τη στάση των πληρωμών προς τους δανειστές- τοκογλύφους και τη μη αναγνώριση του χρέους (εκτός αυτού προς τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων που καταληστεύτηκαν με το κούρεμα της κυβέρνησης Παπαδήμου), ως τη βασική προϋπόθεση για την άσκηση κάθε φιλεργατικής πολιτικής (αύξηση μισθών-συντάξεων, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε δημόσια διοίκηση,  υγεία, παιδεία,  κοινωνική πρόνοια,  προστασία των ανέργων, συγκοινωνίες  κτλ)
-Την αύξηση των μισθών – συντάξεων ενάντια στις περικοπές που έχουν γίνει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μην περάσουν τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί στη βάση του νόμου Κατρούγκαλου για περεταίρω περικοπές σε συντάξεις, μείωση αφορολόγητου, κτλ.
-Το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΗ, νερό, αέριο, κτλ) και την επαναφορά όλων των εταιριών κοινής ωφέλειας στα χέρια του κράτους. Την εθνικοποίηση των τραπεζών  που χρηματοδοτήθηκαν παχυλά από το δημόσιο χρήμα, δηλαδή  το δικό μας χρήμα, για να μην καταρρεύσουν  αλλά  συνεχίζουν να  ανήκουν και να διοικούνται  από τους  ίδιους καπιταλιστές που τις  χρεοκόπησαν.
-Την πραγματοποίηση  μαζικών   προσλήψεων  στο δημόσιο τομέα, ειδικά σε κρίσιμους  για  το  λαό   τομείς (υγεία-ασφάλιση-παιδεία-πρόνοια).  Την κατάργηση των διαφορετικών  καθεστώτων  εργαζομένων (μόνιμοι-ΙΔΑΧ) και των διαφορών  στη μισθολογική εξέλιξη (για τους ΔΕ).
- Την ενίσχυση της διοίκησης σε τοπικό - αποκεντρωμένο επίπεδο και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών,  προς τους πολίτες όλων των κατηγοριών,  και τους μετανάστες.
-  Την καταγγελία  τυχών  αυθαιρεσιών  της διοίκησης  και  τη στήριξη των συναδέλφων μας που πλήττονται από αυτές
- Τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος αξιολόγησης, που αντί να αποτελεί την πρόφαση για   αυριανές απολύσεις, να βελτιώνει τη δημόσια διοίκηση και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες
- Την άμεση πληρωμή των οφειλομένων υπερωριών και οδοιπορικών των εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

  
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ:

ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
1.    Αλεξίου Δημήτριος του Θεοδώρου
2.    Βαγενάς Νικόλαος του Μιχαήλ
3.    Γεωργογιαννόπουλος Σταύρος του Χρήστου
4.    Καζαμία Βασιλική του Κωνσταντίνου
5.    Καραγιάννη Αθανασία του Ευριπίδη
6.    Καραθανάσης Μάριος του Βασιλείου
7.    Κατριβέσης Νικόλαος του Σπυρίδωνα
8.    Λαμπρόπουλος Σπυρίδων του Δημητρίου
9.    Παπαθεοχάρης Βάιος του Νικολάου
10.Σταυροπούλου Αδαμαντία του Αντωνίου
11.Στεργιοπούλου Παναγιώτα του Γεωργίου
12.Στεφανής Δημήτριος του Αθανασίου
13.Τσιλιμπάρης Κων/νος του Σπυρίδωνος

Για την Ελεγκτική Επιτροπή
1.    Αποστολοπούλου Αντωνία του Αλεξίου
2.    Πολίτης Παναγιώτης του Ιωάννη
3.     Προκάκη Ιωάννα του Λαζάρου .

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΙΑ Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε.

1.    Αλεξίου Δημήτριος του Θεοδώρου
2.    Βαγενάς Νικόλαος του Μιχαήλ
3.    Γαβριλάκη Κων/να του Ιωάννη
4.    Γεωργογιαννόπουλος Σταύρος του Χρήστου
5.    Καζαμία Βασιλική του Κωνσταντίνου
6.    Καραγιάννη Αθανασία  (Σούλα) του Ευριπίδη
7.    Καραθανάσης Μάριος του Βασιλείου
8.    Κατριβέσης Νικόλαος του Σπυρίδωνα
9.    Κωνσταντόπουλος Γεώργιος του Δημητρίου
10.                   Λαμπρόπουλος Σπυρίδων του Δημητρίου
11.                   Παπαθεοχάρης Βάιος του Νικολάου
12.                   Παπαιωάννου Μαρία του Ανδρέα
13.                   Σταυροπούλου  Διαμάντω (Μάντω) του Αντωνίου
14.                   Στεργιοπούλου Παναγιώτα του Γεωργίου
       15.         Στεφανής Δημήτριος του Αθανασίου