Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΣΕΑΔΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Με αφορμή τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για το νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να προσαρμόσει τον λεγόμενο νόμο «Κατρούγκαλου» (ν. 4387/16) στην πρόσφατη απόφαση του Σ.τ.Ε. (1882/2019), αλλά και το σχετικό κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων, για την διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 30 Νοέμβρη, το Δ.Σ. της ΟΣΕΑΔΕ αποφάσισε, ομόφωνα, την συμμετοχή της Ομοσπονδίας.

Παρά τις θριαμβολογίες ορισμένων ΜΜΕ για την συγκεκριμένη απόφαση του Σ.τ.Ε., ο αντιδραστικός , αντι – ασφαλιστικός πυρήνας   του νόμου «Κατρούγκαλου» παραμένει και εδραιώνεται : ( επαναϋπολογισμός   συντάξεων στο σύνολο του εργάσιμου βίου και μάλιστα  με μέσο ποσοστό αναπλήρωσης το 40% έναντι 80% του συντάξιμου μισθού, διαχωρισμός την σύνταξης σε «εθνική» και «ανταποδοτική», ο αυτόματος «κόφτης» και ο μηδενισμός της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό).

Άλλωστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις που ψήφισαν το 3ο Μνημόνιο ( ν. 4336/15), μεταξύ των οποίων τόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ., όσο και ο σήμερα αντιπολιτευόμενος ΣΥΡΙΖΑ, έχουν  συμφωνήσει στις συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Ως εργαζόμενοι δεν μπορούμε να  ξεχάσουμε ότι πολύ πριν τα μνημόνια,  από τον νόμο «Σιούφα» ( ν. 2084/1992) όπου ξεκίνησε, στην σύγχρονη περίοδο, το «ξήλωμα» ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με πρόφαση την «διάσωση» του συστήματος, έχουν ακολουθήσει δεκάδες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, όπου κάθε φορά νομοθετούνται και νέες περικοπές χωρίς προφανές τέλος….

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως οι προφάσεις των κυβερνήσεων, ασφαλιστικών επιχειρήσεων και εργοδοσίας, για  την «βιωσιμότητα» των ασφαλιστικών ταμείων επειδή αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής είναι υποκριτικές όσο και άθλιες : αν το δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο γιατί οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, όπως ισχυρίζονται, γιατί οι ιδιώτες καραδοκούν; Η αλήθεια βρίσκεται στις δηλώσεις εκπροσώπου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών πως η «γενναιοδωρία» του Δημοσίου (προφανώς με τις υψηλές συντάξεις) στερεί πελάτες από τις εταιρείες….
Για να πετύχουν το διπλό στόχο, δηλαδή από την μια να αποκτήσουν εκατομμύρια  νέους και σταθερούς, εφ΄ όρου ζωής, πελάτες και από την άλλη να βάλουν στο χέρι τα αποθεματικά των ταμείων ( όσα σώθηκαν από τις άτοκες καταθέσεις, το χρηματιστήριο και το περίφημο PSI  της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) η συνταγή είναι απλή και ανήκει στο ΔΝΤ:  μείωση των συντάξεων και χειροτέρευση των όρων συνταξιοδότησης, στοχεύοντας  στην μετατόπιση των ευθυνών από το κράτος και την εργοδοσία στις πλάτες των εργαζομένων.

Η μεγάλη εργοδοσία  και οι κυβερνήσεις της, συνεχώς και για πάνω από εξήντα χρόνια  λεηλατούν τα αποθεματικά των Ταμείων. Αρχικά  τα παρακρατούσαν άτοκα για να εξασφαλίζουν τζάμπα χρήμα στις επιχειρήσεις. Τεράστια κεφάλαια που οδηγήθηκαν με πολιτικές αποφάσεις για δεκαετίες άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδας, χρηματοδότησαν την ανάπτυξη του κεφαλαίου στη χώρα μας. Έγιναν «δανεικά και αγύριστα», μετατράπηκαν σε βιομηχανίες, καράβια, τράπεζες και επιχειρήσεις. Για την περίοδο 1951- 1975 οι απώλειες υπολογίζονται σε 58 δισ. ευρώ. Πάνω από 3,5 δισ. ευρώ ήταν οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο την περίοδο 1999 – 2002 και πάνω από 13 δις με το τελευταίο «κούρεμα» με το PSI.

Με όλες αυτές τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» επιδιώκουν :
                 Συνεχή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Παρότι γνωρίζουν ότι κανείς δεν προσλαμβάνει ηλικιωμένους για δουλειά, αυξάνουν τα όρια για να οδηγούν σε μειωμένες συντάξεις ( πλήρης σύνταξη στα 40).
        Μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», μέσω στοχευμένων μειώσεων στις εργοδοτικές εισφορές. Η εισφορά που καταβάλλεται από τους εργοδότες και από την οποία σχεδόν απαλλάσσονται, είναι μέρος του εργατικού μισθού. Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών επιστρέφει στους εργοδότες  μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας που σταθερά αρπάζουν από τους εργαζόμενους , τη στιγμή που π.χ. χρωστούν στον ΕΦΚΑ πάνω από 17 δισ. ευρώ.
        Καθορισμένες εισφορές και αβέβαιες παροχές στη βάση της ανταποδοτικότητας, καταργώντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.
Το «νέο» Ασφαλιστικό που διαφημίζει η σημερινή κυβέρνηση είναι παλιό, γνώριμο και δοκιμασμένο. Το σύστημα των τριών πυλώνων, η μετατροπή της ασφάλισης των γηρατειών σε "ατομική υπόθεση", είναι κάτι που το ζουν εκατομμύρια ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες.
Στην ουσία απαλλάσσει το κράτος από την υποχρέωση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Το πρώτο θύμα είναι οι επικουρικές, τις οποίες η κυβέρνηση εισάγει σε σύστημα άμεσης κεφαλαιοποίησης, δηλαδή στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Στο σύστημα που οικοδομούν, ξέρεις τι θα δίνεις, άγνωστο τι θα πάρεις, αφού τα χρήματα τα διαχειρίζονται "επενδυτές" που τα επενδύουν, τα τζογάρουν στα χρηματιστήρια. Τα γεγονότα χρεοκοπίας τέτοιων εταιρειών, που άφησαν στην ένδεια εκατομμύρια ασφαλισμένους, είναι πολύ πρόσφατα.

Όλα αυτά θα συνεχίσουν να γίνονται  αν εμείς το επιτρέψουμε !

Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν αφορά μόνο στους συνταξιούχους, γιατί ασφάλιση δεν είναι μόνο σύνταξη. Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά στην προστασία των εργαζομένων και των οικογενειών τους, στην υγεία-πρόνοια. Αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, στους αγρότες, στους Επαγγελματίες ΕΒΕ, όλο τον εργαζόμενο λαό.
Ο οργανωμένος μαζικός αγώνας, η κοινή δράση ασφαλισμένων, απόμαχων της δουλειάς, της νεολαίας, των γυναικών και όλου του εργαζόμενου λαού, μπορεί ναι πρέπει να ακυρώσει τα σχέδια ολοκληρωτικής παράδοσης της Κοινωνικής Ασφάλισης στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών!
Μπορούμε και πρέπει να ματαιώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης που αξιοποιεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο  «Κατρούγκαλου», προκειμένου να προχωρήσει στην επόμενη πράξη του «έργου» που έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια με τα παραμύθια περί νέου, δίκαιου και βιώσιμου Ασφαλιστικού κλπ.

Το Δ.Σ. της ΟΣΕΑΔΕ καλώντας τους Α΄ Βάθμιους Συλλόγους μέλη της Ομοσπονδίας αλλά και κάθε εργαζόμενο στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις χωριστά, σε μαζική συμμετοχή στα κατά τόπους συλλαλητήρια το Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019, ενώνει την φωνή των εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις με όλους όσους αγωνίζονται για :
·       την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων και των  μνημονίων.
·       να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα - κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με  ανακεφαλαιοποίηση τους.
·       να πληρώσουν το κράτος και επιχειρηματικοί όμιλοι.  Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που σημαίνει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.
·       πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών,  μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης.
·       αυξήσεις  τώρα  στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
·       αυξήσεις στις συντάξεις  που θα εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια στα γηρατειά, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτερο μισθό 751 ευρώ.
·       άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Την δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
·       την επαναλειτουργία όλων των δομών υγείας που έκλεισαν και  των μονάδων που καταργήθηκαν. Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
·       μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες,
με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.