Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ



Συναδέλφισσες-οι,


Ο Σύλλογος χαιρετίζει την αγωνιστικότητα όλων των συναδέλφων   ενάντια στην εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4250/14 της συγκεκριμένης αξιολόγησης οι οποίοι  αρνούνται  να παραβιάσουν τη συνταγματική νομιμότητα και να μετατραπούν σε πειθήνια όργανα μιας επιβαλλόμενης αντιλαϊκής πολιτικής που στοχεύει στην διάλυση των δημόσιων δομών και στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων  αγαθών.

Η συμμετοχή στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ αγκάλιασε το σύνολο σχεδόν των    εργαζομένων στο δημόσιο με αποτέλεσμα σημαντικό  ποσοστό διευθυντών να αρνηθεί  να προχωρήσει στον επιμερισμό των ποσοστών. Στη συνέχεια η τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων, που σε πολλές περιπτώσεις άγγιξε το 100 %, δεν υπέβαλε έκθεση αυτοαξιολόγησης (μπλοκάροντας τη διαδικασία συνολικά) και την παρέδωσε ασυμπλήρωτη στα σωματεία.


Η κυβέρνηση μπροστά σε ένα κύμα διαρκώς ογκούμενης αντίδρασης και απειθαρχίας αναγκάστηκε σε συνεχείς υποχωρήσεις ως προς την υλοποίηση του Ν. 4250 για την αξιολόγηση. Ενώ ο νόμος αρχικά προέβλεπε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τέλος Ιουνίου, οι προθεσμίες μετατέθηκαν τέσσερις φορές και τελικά πήγαν στο τέλος Οκτωβρίου. Η προσφυγή της κυβέρνησης στα Δικαστήρια γύρισε μπούμερανγκ, αφού τα δικαστήρια αποδέχτηκαν τη μορφή της απεργίας και τη χαρακτήρισαν παράνομη μόνο για τυπικούς λόγους, για τον τρόπο που κηρύχθηκε, Στο εφετείο η απεργία–αποχή κρίθηκε ως κανονική μορφή απεργίας,  έτσι  οι εργαζόμενοι συνέχισαν την απεργία-αποχή με μεγαλύτερη ένταση και συμμετοχή. Η κυβέρνηση, βλέποντας την ήττα της, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση προχώρησε σε νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία προσπαθεί να καθησυχάσει τους εργαζόμενους στο δημόσιο, δηλώνοντας ότι για το τρέχον έτος (μετά;) δεν θα χρησιμοποιηθεί η αξιολόγηση για βλαπτικές μεταβολές (απολύσεις και μισθολογικές περικοπές) και θεσμοθετεί την παράκαμψη της αυτοαξιολόγησης, δίνοντας τη δυνατότητα στους διευθυντές να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, ομολογώντας έτσι ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να παραδώσει έκθεση αυτοαξιολόγησης!

 Παρά τις διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης ότι η αξιολόγηση δεν συνδέεται με απολύσεις, μειώσεις μισθών και ιδιωτικοποιήσεις , η ίδια η νομοθεσία που έχουν ψηφίσει και υλοποιούν τους διαψεύδει οικτρά:

• Νόμος της αξιολόγησης (4250/2014), άρθρο 32 (Μεταβατικές διατάξεις), παράγραφος 5: «Οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013, οι οποίες έχουν συνταχθεί κατά τις διατάξεις του παρόντος... δεν θα ληφθούν υπόψη... για τη θέση των υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα...». Δηλαδή δεν συνδέονται με τη διαθεσιμότητα μόνο με τις εκθέσεις του 2013.

• Νόμος για το μισθολόγιο (4024/2011), άρθρο 7 (Σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης), παράγραφος 1: «Για την προαγωγή από βαθμό σε βαθμό... λαμβάνεται υπόψη: α) η αξιολόγηση...». Και η αλλαγή βαθμού λόγω του μισθολογίου είναι ο μόνος τρόπος βελτίωσης των αποδοχών των ΔΥ μια και έχει καταργηθεί η αυτόματη ανά διετία αλλαγή κλιμακίου και έχει συνδεθεί απόλυτα ο μισθός με το βαθμό. Και υπενθυμίζουμε ότι η μεταφορά σε ανώτερο βαθμό αφορά μικρό μόνο ποσοστό κάθε βαθμού (πχ από τον Γ στον Β θα περνά κάθε φορά μόνο το 30% σύμφωνα με τον 4024/2011).

• Υπαλληλικός Κώδικας (3528/2007), άρθρο 95 (Παραπομπή μη προακτέου υπαλλήλου): «Υπάλληλος, ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται... υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο... μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά ένα βαθμό...».

Μετά από τα παραπάνω, προκειμένου να καταργηθεί οριστικά στην πράξη το απαράδεκτο αυτό νομοθέτημα, ο Σύλλογος καλεί ένα προς ένα τα μέλη του και τους συναδέλφους να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην απεργία που επαναπροκηρύξε η ΑΔΕΔΥ με νέα απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της στις 21 Αυγούστου.

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή σε απεργία είναι συνδικαλιστικό δικαίωμα που προστατεύεται από το Σύνταγμα και τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και δεν στοιχειοθετείται πειθαρχικό αδίκημα «αποχής από το καθήκον» για υπάλληλο που συμμετέχει σε απεργία ή απεργία-αποχή που έχει προκηρύξει η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Καλούμε,

 -Τους Γενικούς Διευθυντές πράξουν το αυτονόητο, στα πλαίσια της συνταγματικότητας και του ρόλου της θέσης ευθύνης που κατέχουν σε ένα σύστημα Δημόσιας Διοίκησης που βάλλεται από παντού. Να λειτουργήσουν ως εργαζόμενοι, σεβόμενοι την προσωπική τους διαδρομή και τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών συλλογικών τους οργάνων και να μην εκδώσουν νέες αποφάσεις επιμερισμού των ποσοστώσεων, προκειμένου να μην εκκινήσει καν η όλη διαδικασία, προστατεύοντας την Υπηρεσία και το κύρος της θέσης τους.

Καταγγέλλουμε: 

Στο σύνολο των συναδέλφων μας, την πρακτική εκείνων των Γενικών Διευθυντών που προχώρησαν στην έκδοση των αποφάσεων επιμερισμού των ποσοστών, κρίθηκαν αναξιόπιστοι και ανίκανοι να σταθούν απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι Υπηρεσίες τους και ο δημόσιος χαρακτήρας τους. Μετατράπηκαν έτσι σε μηχανισμό υλοποίησης των πιο άδικων και βάρβαρων πολιτικών που έχουν εφαρμοσθεί.

Καλούμε

Τους συναδέλφους να απομονώσουν όλους όσους με τις πράξεις και με τις αποφάσεις τους ζημιώνουν την ενιαία συλλογική προσπάθεια και να καταδικάσουν τις προσωπικές πολιτικές που αναπτύσσονται. Με την συγκεκριμένη στάση τους, θέτουν τον εαυτό τους εκτός της συλλογικής συνδικαλιστικής δράσης.

Καλούμε:

-τους προϊστάμενους να μην συντάξουν ή υποβάλουν τις εκθέσεις αξιολόγησης,

-τους εισηγητές να μην συμπληρώσουν και υποβάλουν τις εισηγήσεις αξιολόγησης,

 -τους αξιολογούμενους να μην συντάξουν και υποβάλουν τις εκθέσεις αυτοαξιολόγησης


Το μέλλον των Δ.Υ. δεν μπορεί να είναι η απομόνωση, η εξατομίκευση, ο απόλυτος έλεγχος, ο φόβος και η υποταγή - είναι η συμμετοχή τους στο απαιτούμενο κοινωνικό-πολιτικό μέτωπο για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής βαρβαρότητας.


Η ΑΠΟΧΗ – ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Συνημμένο: Εξώδικη Γνωστοποίηση, Αποχή-Απεργία (25.8.2014) 

Ανακοίνωση