Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝΤο Δ.Σ. της ΟΣΕΑΔΕ καταδικάζει τις αποφάσεις των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που ως πιστοί υπάλληλοι της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ακυρώνουν τις αποφάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, που δεν εναρμονίζονται με την κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

             Ακυρώνουν αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων (Πάτρας, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Καισαριανής, Βρηλισσίων, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Ρέντη, Ζωγράφου, Χαλανδρίου, Αγ. Δημητρίου κ.α.),  που εναντιώθηκαν στην εφαρμογή του νόμου 4250/2014 περί «αξιολογήσεων» και στον λεγόμενο επανέλεγχο των συμβάσεων των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), δίνοντας εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες  να μην προχωρήσουν σε καμία διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού, σε καμιά παροχή στοιχείων, που θα χρησιμοποιηθούν για την απόλυση εργαζομένων.

          Ακυρώνουν αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων που δεν άσκησαν έφεση σε αποφάσεις Δικαστηρίων που δικαίωσαν εργαζόμενους (π.χ Δήμος Χαϊδαρίου).
          Ανάλογες αποφάσεις είχαμε και τα προηγούμενα χρόνια για άλλα ζητήματα, όπως την απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με την οποία ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης για μείωση δημοτικών τελών σε μικρομάγαζα με παράλληλη αύξηση των συντελεστών φορολόγησης (ΤΑΠ) σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα.
          Οι εξελίξεις αυτές, επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν χάσει προ πολλού τα όποια αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά είχαν.
          Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ο Ελεγκτής Νομιμότητας, το Οικονομικό Παρατηρητήριο και όλο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δένει χειροπόδαρα τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, που θέλουν να ασκήσουν μια άλλη πολιτική ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
          Η κάθε αστική κυβέρνηση επιβάλει  οι Δήμοι να λειτουργούν ως Τοπική Διοίκηση. Να αποτελούν το μακρύ της χέρι για την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων (περικοπή κοινωνικών δαπανών, υπολειτουργία και αποδυνάμωση κοινωνικών υπηρεσιών, επιβολή χαρατσιών, αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη κ.λπ.) και την στήριξη και προώθηση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών, μέσα από ιδιωτικοποιήσεις τομέων και υπηρεσιών (καθαριότητα, διαχείριση απορριμμάτων, φύλαξη σχολείων, συντήρηση πρασίνου κλπ) και την συνολική λειτουργία των υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στη λογική «κόστους-οφέλους».
          Γι’ αυτό έχουν θεσμοθετήσει και τον ασφυκτικό έλεγχο των αποφάσεων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού μέσα από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
          Αποδεικνύονται φούμαρα ότι ο Γενικός Γραμματέας κάθε  Α.Δ. στέκεται μόνο στον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων. Ελέγχει και την σκοπιμότητά τους και δεν αφήνει περιθώριο ούτε για έκφραση άλλης πολιτικής!! Θέλουν τα Δημοτικά Συμβούλια να είναι χειροκροτητές και υλοποιητές της κυβερνητικής πολιτικής.
          Το Δ.Σ. της ΟΣΕΑΔΕ καταγγέλλει ιδιαίτερα τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την σχετική παρέμβασή τους στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς και για τις εντολές, που έδωσαν στους Γ.Γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για ακύρωση των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων και για άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά των Δημοτικών Αρχών.
          Καλούμε κάθε εργαζόμενο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να καταδικάσει τη στάση και τις αποφάσεις κυβέρνησης και Ε.Ε. και να εκφράσει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στις Δημοτικές Αρχές, που με τη στάση τους βάζουν εμπόδια στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις, στις  απολύσεις εργαζομένων, στις διαθεσιμότητες και τις «αξιολογήσεις».
                      ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ