Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΟΣΕΑΔΕ για τη ρύθμιση του ωραρίου εργασίας Υπαλλήλων – Γονέων παιδιών ηλικιών έως και βασικής εκπαίδευσης



κ.κ. Υπουργοί,  κ.κ Ασκούντες   χρέη Γεν.Γραμματέα στις ΑΔ

όπως γνωρίζετε σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία ( άρθρο 41 του ν. 3979/2011 (Α΄138) «Για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και λοιπές διατάξεις»  με το οποίο αντικαταστάθηκε η παράγραφος 5 του άρθρου 1 του ν.1157/1981 (Α΄126)),  ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας  στο δημόσιο, αυξήθηκε από τις τριάντα επτά και μισή (37 και ½) ώρες στις (40) σαράντα.

   Η αύξηση αυτή συνοδεύτηκε με τις γνωστές μνημονιακές μειώσεις  των αποδοχών μας που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ονομαστικά το 40%, χωρίς να συνυπολογίζονται  α. η  πολύ μεγάλη αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας και β. οι αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής και υπηρεσιών της λεγόμενης κοινής ωφέλειας.

Ταυτόχρονα οι μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών, που έχουν ενταθεί ιδιαίτερα στα χρόνια των μνημονιακών μέτρων, τόσο στην δημόσια α΄βάθμια εκπαίδευση όσο και στις   δομές της προσχολικής ηλικίας (  δημοτικοί παιδικοί σταθμοί κ.α.)  δημιουργούν σοβαρότατα  προβλήματα  σε εργαζόμενους  με παιδιά τόσο της προσχολικής ηλικίας όσο και της βασικής εκπαίδευσης.

 Μεγάλος αριθμός ολοήμερων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων δεν λειτουργούν, ενώ σημαντικός αριθμός παιδιών δεν έγιναν τελικά δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

 Επισημαίνουμε δε, ότι ακόμη και στην περίπτωση της πλήρους λειτουργίας των ολοήμερων δομών, το ωράριο λειτουργίας των οποίων περιορίζεται στις οκτώ ( 8) ώρες,  οι εργαζόμενοι γονείς δεν είναι δυνατό ( συνυπολογισμένου και του χρόνου μετάβασης προς και από το σχολείο) να ανταπεξέλθουν στην υποχρέωση τήρησης του πλήρους οχτάωρου. Στην περίπτωση  δε μονογονεϊκών  οικογενειών  ή ενός μεταφορικού μέσου ανά οικογένεια, το πρόβλημα οδηγεί αναγκαστικά  είτε  σε αίτημα   μειωμένου ωραρίου είτε  στην πρόσληψη τρίτου ατόμου  είτε στην επιλογή ( εάν υπάρχει ) ιδιωτικού σχολείου ή σταθμού.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση αυτή οδηγεί σε δυσβάσταχτη οικονομική αιμορραγία,  όταν μάλιστα οι μισθοί έχουν κατακρεουργηθεί.

Παρουσιάζεται δε το φαινόμενο κατά την περίοδο που τα  σχολεία είναι κλειστά ( γιορτές Χριστουγέννων – Πάσχα  ή θερινές διακοπές ) αρκετές υπηρεσίες να μετατρέπονται σε άτυπους παιδικούς σταθμούς , καθώς οι συνάδελφοι δεν έχουν τρόπο να επιβλέπουν τα παιδιά τους.

Το πρόβλημα καθίσταται ανυπέρβλητο  ειδικά σε νησιώτικες ή απομακρυσμένες περιοχές, όπου, είτε δεν υπάρχουν τακτικές συγκοινωνίες είτε αυτές είναι εντελώς ανεπαρκείς,  ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις ( ιδιωτικά σχολεία διευρυμένου ωραρίου).

Με βάση τα παραπάνω ο Σύλλογός μας θεωρεί ως ζήτημα άμεσης αντιμετώπισης  την νομοθετική ρύθμιση του θέματος, έτσι ώστε υπάλληλοι που είναι γονείς παιδιών ηλικιών   μέχρι και το τέλος της α΄βάθμιας εκπαίδευσης,  να δικαιούνται μειωμένο ωράριο ( ο ένας από τους δύο γονείς) ανάλογα και με το ωράριο λειτουργίας του σχολείου ή της αντίστοιχης διαθέσιμης ( δημόσιας ή δημοτικής)  δομής.

Σε κάθε άλλη περίπτωση οι εργαζόμενοι γονείς οδηγούνται στην οικονομική εξόντωση, γεγονός που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ειδικά στις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες, ελέω μνημονίων, συνθήκες.