Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 16/3/2018


 Ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη άθλια κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις Οικονομικές Υπηρεσίες του φορέα μας από τότε που ανέλαβε την αρμοδιότητα της δημοσιονομικής διαχείρισης από τις Υ.Δ.Ε. 
Εξαρχής, θεωρούμε ότι η μεταφορά της αρμοδιότητας έλεγχου δαπανών ήταν άστοχη, δεδομένου ότι ο οργανισμός (εκτός των άλλων) καλείται να ελέγξει ο ίδιος τις δαπάνες του. Τέτοιες διαδικασίες απορύθμισης είναι συνέπειες της αντίληψης για το μικρό και ευέλικτο κράτος και συνήθως καταλήγουν στην εκχώρηση αυτών των αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, λόγω της ευκολίας, εφόσον  πρώτον  δεν ανήκουν στο κεντρικό κράτος και δεύτερον υποβαθμίζονται σκόπιμα.  Όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η αρμοδιότητα χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ σημαντικό πρόβλημα είναι και η αντικειμενική έλλειψη αμεροληψίας και ακεραιότητας εφόσον ελέγχουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας.
Παρόλο που υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί,  το χρονικό διάστημα που πέρασε αφότου έγινε η μεταφορά (από 1η Ιανουαρίου 2017) καταδεικνύει ότι υπάρχουν και συγκεκριμένες διοικητικές και πολιτικές ευθύνες στη Διοίκηση της Αποκεντρωμένης, καθώς  και προσωπικές στρατηγικές, που  έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση:
Συγκεκριμένα:
·        Οι εργαζόμενοι της Α.Δ. παραμένουν απλήρωτοι για υπηρεσίες που έχουν παράσχει, αδυνατώντας να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους. Ειδικά οι δασικοί υπάλληλοι, οι μηχανικοί αλλά και οι διοικητικοί υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι για τις μετακινήσεις τους από το έτος 2016, ενώ το έργο τους δυσχεραίνεται λόγω και της έλλειψης καυσίμων. Το αποτέλεσμα είναι οι συνάδελφοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους, πολλές φορές υπό την απειλή του εισαγγελέα, όχι μόνο απλήρωτοί, αλλά και χρηματοδοτώντας από την τσέπη τους αυτές τις μετακινήσεις.
·        Οι υπηρεσίες στερούνται αναλωσίμων για την αναγκαία λειτουργία τους (από μελάνι για τους εκτυπωτές, έως και καύσιμα για τα οχήματα). Επίσης, ελλείψεις παρουσιάζονται ακόμα και σε είδη ατομικής υγιεινής με προφανείς επιπτώσεις σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας.
·        Οι προμηθευτές του φορέα μένουν απλήρωτοι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να αμαυρώνεται η εικόνα του φορέα στην κοινωνία.
·        Ακόμα και τα επιδόματα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως τα ορεινά, καθυστερούν να πληρωθούν, με συνέπεια να περιέρχονται σε απόλυτη ένδεια συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Τις συνέπειες των ανωτέρω τις υφίστανται και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην Αποκεντρωμένη που εξαναγκάζονται σε ενταντικοποιημένη και υπερωριακή απασχόληση, ιδίως όσοι εργάζονται στην Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών. Επίσης,  με αποφάσεις της Διοίκησης και άλλοι υπάλληλοι διατάσσονται, συχνά ενάντια στη θέλησή τους, να ενισχύσουν το έργο των οικονομικών υπηρεσιών με την ανάθεση σε αυτούς «παράλληλων καθηκόντων» και με «μετακινήσεις» που ισοδυναμούν με μεταθέσεις, χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες από τον ΚΔΥ διαδικασίες.

ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ!

Εκθέτει ανεπανόρθωτα την υπηρεσία μας και εντείνει το κλίμα υποβάθμισής της που έχει ξεκινήσει με τις δηλώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου περί κατάργησης, «αποσυναρμολόγησης», κτλ, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Να σταματήσει η κοροϊδία εδώ!
Απαιτούμε:

· Να ξεκινήσει άμεσα η πληρωμή των συναδέλφων για υπηρεσίες που έχουν προσφέρει. Οι εργαζόμενοι δεν εργάζονται από χόμπι. Οι εργασίας τους οφείλει να αμείβεται, ενώ η συνεχόμενη παράλειψη και καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους αποτελεί πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα.
· Να σταματήσουν οι αυθαίρετες μετακινήσεις-μεταθέσεις προσωπικού. Να γίνουν μετακινήσεις ή μεταθέσεις κατόπιν εσωτερικής πρόσκλησης και εξέτασής τους από το υπηρεσιακό συμβούλιο.
· Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
· Να μην εκχωρηθεί καμία αρμοδιότητα σε ιδιώτες.
Αντιλαμβανόμαστε ότι τίποτα από αυτά δεν μπορεί πραγματοποιηθεί χωρίς τη βούληση της Διοίκησης του οργανισμού και όσο συνεχίζονται οι προσωπικές στρατηγικές στο φορέα.
Την πολιτική και διοικητική ευθύνη για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στη δημοσιονομική διαχείριση του φορέα μας, με τον βαρύ αντίκτυπο που έχει και στους εργαζόμενους αλλά και στην κοινωνία, την έχει η ηγεσία του φορέα.
Καλούμε την ηγεσία του φορέα να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν επαρκούν γενικές εκκλήσεις στον πατριωτισμό των εργαζομένων. Δεν είμαστε συνυπεύθυνοι, δεν συνδιοικούμε!
Καλούμε τους εργαζόμενους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε παράσταση διαμαρτυρίας (Παρασκευή 30/3 ώρα 13:00) στο γραφείο του Συντονιστή.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:

Ο Σύλλογος θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να προστατέψει τα συμφέροντα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και νομικών ενεργειών κατά παντός υπευθύνου.
Ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε δημοσιοποίηση των προβλημάτων με δελτία τύπου που θα σταλούν στα τοπικά ΜΜΕ.

 Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ