Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 24 ΝΟΕΜΒΡΗ



Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του μνημονιακού προγράμματος, κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ, διαπραγματεύονται και σχεδιάζουν την προώθηση νέων μνημονιακών, αντιλαϊκών μέτρων. Η διαδικασία αυτή σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί έως τις 5 Δεκεμβρίου.

Ορισμένα από τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται είναι:

«Υποκατώτατος μισθός» των 200 και 300 ευρώ σε ακόμα περισσότερους από τους 500.000 απασχολούμενους που σήμερα έχουν εισόδημα κάτω και από τον κατώτερο μισθό και σε όλους τους νεοεισερχόμενους στην εργασία. Γενική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ομαδικές απολύσεις και “short time work” (δηλ. «δουλειά» έως και μιας ώρας ημερησίως με αντίτιμο ένα «κουπόνι κοινωνικής στήριξης»). Χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους …. εργοδότες για να προσλαμβάνουν τζάμπα εργατικό δυναμικό. Νέος συνδικαλιστικός νόμος που περιορίζει δραστικά το δικαίωμα στην απεργία και τη συλλογική διεκδίκηση ενώ νομιμοποιεί το lock out και την εργοδοτική αντεκδίκηση. Κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις οι οποίες μετά τον επανυπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου παραμένουν υψηλότερες από τις νέες. Μείωση του αφορολογήτου κάτω από το σημερινό όριο των 8.600 ευρώ και την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών. Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, το ΔΝΤ και η ΕΕ εκτιμούν ότι το δημόσιο έμεινε αλώβητο στην κρίση, σε αντίθεση με τα πλήγματα που υπέστησαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ζητούν απολύσεις στο δημόσιο, αμφισβητώντας ευθέως τη μονιμότητα. Ζητούν αξιολόγηση που θα οδηγεί σε απόλυση ή σε πλήρη μισθολογική και βαθμολογική στασιμότητα για όλο τον εργάσιμο βίο, όταν υπάρχει αρνητική αξιολόγηση σε τρεις αξιολογήσεις. Ανοίγει ξανά και το ζήτημα των μισθολογίων στο δημόσιο. Θυμίζουμε εδώ ότι ο μνημονιακός κόφτης παραπέμπει ευθέως στις προσωπικές μισθολογικές διαφορές που περιλαμβάνει το υπάρχον μισθολόγιο.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ! ΚΑΜΙΑ ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ!

Η κυβέρνηση σε συμφωνία με το κουαρτέτο βιάζεται να νομοθετήσει τα μέτρα πριν το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη. Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι κάθε κύκλος «αξιολόγησης του μνημονιακού προγράμματος» προβλέπει και νέα αντιλαϊκά μέτρα, ότι η έξοδος από το 3ο μνημόνιο είναι απλώς η ….είσοδος στο 4ο, σε μια συνεχή πορεία επιδείνωσης των όρων εργασίας και ζωής μας.
Δεν υπάρχουν περιθώρια ολιγωρίας: Η διάσπαση του εργατικού - υπαλληλικού κινήματος, η τακτική του κατακερματισμού των αγώνων και των απεργιών, αδυνατίζουν τη θέση των εργαζομένων και τον αγώνα για την υπεράσπιση των συλλογικών συμφερόντων μας
  
Καλούμε τα μέλη μας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση.

Να βγούμε στους δρόμους, να απεργήσουμε, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σπάσουμε το «δεν μπορούμε», να σπάσουμε τα μνημόνια, να καταργήσουμε κάθε πολιτική που στηρίζεται σ’ αυτά. Να απομονώσουμε όσους μέσα από άσφαιρες κινητοποιήσεις, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να πείσουν τον κόσμο ότι δεν γίνεται τίποτα, ρίχνοντάς του και τις ευθύνες που δεν ξεσηκώνεται.

Διεκδικούμε:

1. Δημόσιες υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών,  - προσλήψεις  μόνιμου προσωπικού  με σταθερή και πλήρης εργασία.  
2.    Το σταμάτημα των διαδικασιών αξιολόγησης δομών κι εργαζομένων, την κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων που περικόπτουν οργανικές θέσεις, που πριμοδοτούν υπέρμετρα το επιτελικό προσωπικό του Δημοσίου, δίνουν υπηρεσίες σε ιδιώτες (outsourcing) κι ανοίγουν τον δρόμο των απολύσεων και της διεύρυνσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
5.   Ανάκτηση των εισοδηματικών απωλειών μας,  τουλάχιστο στα προ που 2009 επίπεδα, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού κλπ., απόσυρση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων με  ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων.
6.    Να σταματήσει η καταλήστευση του εισοδήματός μας από τη φορολογική επιδρομή.
7.    Όχι στη ληστεία του τραπεζικού κεφαλαίου και στις Δημόσιες χρηματοδοτήσεις στον τραπεζικό τομέα. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας..
8.    Δωρεάν, Δημόσια και υψηλής ποιότητας Παιδεία, Υγεία, Περίθαλψη, Ασφάλιση, Κοινωνική Πρόνοια και Πολιτισμό για όλους.
9.    Κατοχύρωση του δικαιώματος των ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο και της σύναψης γενικών και κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.