Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Ενημέρωση και αποτίμηση της συνάντησης του ΔΣ του Συλλόγου με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Π.Δ.Ε.&Ι. την Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019


Το ΔΣ του Συλλόγου είχε συνάντηση με τον Συντονιστή, κ. Παπαθεοδώρου, την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 για να εκτεθούν τα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και να διερευνηθούν οι δυνατότητες λύσεων. Ήταν η πρώτη τέτοια συνάντηση που είχε το ΔΣ που προέκυψε από τις εκλογές του Δεκεμβρίου.
Το γενικό συμπέρασμα αυτής της συνάντησης είναι ότι, αν και η ανταλλαγή απόψεων και η ενημέρωση που έγινε είναι ασφαλώς χρήσιμη, ως προς τα πρακτικά και πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πολύ λίγα πράγματα προχωράνε προς την επίλυσή τους.
Παρουσιάζουμε περίληψη των όσων συζητήθηκαν στη συνάντηση για την πληρέστερη ενημέρωση των συναδέλφων.
1. Σε σχέση με τα ΠΔ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τα Οργανογράμματα, τη συμμετοχή των Αποκεντρωμένων στην κινητικότητα.
Από την πλευρά μας, διατυπώσαμε την πάγια θέση του Συλλόγου ότι τα νέα ΠΔ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η διαδικασία της κατανομής και της τοποθέτησης υπαλλήλων, θα πρέπει να διαφυλάσσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, οι συνάδελφοι θα πρέπει να τοποθετηθούν σε υπηρεσίες εγγύτερα του τρόπου διαμονής τους, ενώ σε περίπτωση αλλαγής/μετακίνησης υπαλλήλου, αυτή πρέπει περνάει από Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Ο Συντονιστής εξέφρασε τη γενική συμφωνία σ’ αυτές τις θέσεις αλλά δεν δεσμεύτηκε ρητά σε κάτι.
Ο κ. Παπαθεοδώρου ενημέρωσε το ΔΣ ότι ούτε οι Συντονιστές έχουν δει τα ΠΔ των Αποκεντρωμένων, τα οποία βρίσκονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας προς επεξεργασία, πράγμα που καταδεικνύει ακόμα μια φορά την αδιαφάνεια της όλης διαδικασίας. Επιπλέον, από τις συζητήσεις των Συντονιστών με την ηγεσία του Υπουργείου που μας μετέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου, διαφαίνεται ότι η ηγεσία του Υπουργείου δεν διαθέτει ακόμα κανένα όραμα και καμιά στρατηγική για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Από αυτά που μπορούμε να κρίνουμε και οι ίδιοι, φαίνεται ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προχωρά όχι μόνο χωρίς σχέδιο αλλά και χωρίς αντίληψη για το ρόλο, το έργο και τα προβλήματα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με αποτέλεσμα να κάνει σπασμωδικές κινήσεις.
Σαν τέτοια θα πρέπει να κριθεί, ανάμεσα σε άλλες, η μεταφορά αρμοδιοτήτων της Δ/νσης Αστικής Κατάστασης στο Υπουργείου Εσωτερικών που ήδη δημιουργεί πολλά προβλήματα, καθώς οι συνάδελφοι που μεταφέρθηκαν στο Υπουργείου Εσωτερικών συνεχίζουν να υποστηρίζονται από τις υποδομές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Σε σχέση με τις δυσμενείς προβλέψεις των σχεδίων των ΠΔ για τους υπαλλήλους κατηγορίας ΥΕ και ΔΕ  (οι οποίοι στερούνται ιεραρχικής εξέλιξης) αλλά και για  τους ΤΕ,  όπου προβλέπεται ότι μόνο ελλείψει  υπαλλήλων  ΠΕ θα μπορούν να καταλαμβάνουν θέσεις προϊσταμένων, ο Συντονιστής διαφώνησε με τις προβλέψεις αυτές και τις θεωρεί κακές επιλογές. Ο Σύλλογος πρέπει να αγωνιστεί συλλογικά και ενωμένα το επόμενο διάστημα για το ζήτημα αυτό, το οποίο δεν αφορά απλώς την υποβάθμιση ενός μεγάλου μέρους των συναδέλφων μας αλλά πιθανόν ανοίγει και το δρόμο της ιδιωτικοποίησης λειτουργιών του φορέα (γραμματειακή υποστήριξη, γενικά βοηθητικά καθήκοντα) στα πλαίσια της γνωστής αντιδραστικής φόρμουλας του «μικρού, ευέλικτου, επιτελικού κράτους».
Ο κ. Συντονιστής συμφωνεί ότι όσο αργούν να βγουν τα ΠΔ, τα ψηφιακά οργανογράμματα και τα περιγράμματα θέσεων, η κατάσταση χειροτερεύει για την Α.Δ. καθώς οι υπάλληλοί της φεύγουν αλλά δεν μπορούν έρθουν νέοι για να τους αναπληρώσουν μέσω της κινητικότητας. Μας έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για τη φυγή πολύτιμων συναδέλφων που οδηγεί σε αποδεκατισμό τις υπηρεσίας μας.
Όμως, με δεδομένο ότι τα ΠΔ έχουν πολύ δρόμο για να εκδοθούν ακόμη, ότι παραμένει η αβεβαιότητα σε σχέση με το μέλλον των Α.Δ., ότι το μέλλον αυτό εξαρτάται από την πολιτική βούληση της εκάστοτε κυβέρνησης, είναι πολύ πιθανό ότι αυτή η κατάσταση βαθμιαίας διάλυσης θα συνεχιστεί.
2. Σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στις Οικονομικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης, αναφέραμε ότι η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί από την τελευταία φορά που με απόφαση Συλλόγου κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα στις Οικονομικές Υπηρεσίες, τα οποία έχουν αντίκτυπο στην αδυναμία των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης να εξασφαλίσουν τις προμήθειες τους σε αναλώσιμα υλικά, σε καύσιμα, σε πληρωμή οδοιπορικών, κτλ. Από τη συζήτηση, διαφάνηκαν τα εξής: πρώτον, το πρόβλημα, πέρα από τις αστοχίες της μεταφοράς της υπηρεσίας ελέγχου και εκκαθάρισης των πληρωμών  εντός της Αποκεντρωμένης χωρίς προσωπικό,  οφείλεται και στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών αν και πλέον επικουρούν στην διαδικασία τα τμήματα ΤΔΟ των νομών. Δεύτερον. από τη συνάντηση, δεν προέκυψε κανένα χρήσιμο συμπέρασμα για το πώς (δηλ, τι ενέργειες θα γίνουν) για να σημειωθεί πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ως ΔΣ θεωρούμε απογοητευτική αυτήν την εξέλιξη και επιφυλλασόμεθα για τις πιο δραστικές ενέργειες από την πλευρά μας στο μέλλον. Στοιχειωδώς, θα επισημάνουμε ότι δεν μπορεί να θυμόμαστε τα περί στοχοθεσίας και αξιολόγησης μόνο όταν πρόκειται για τους υπαλλήλους  και όχι όταν πρόκειται για ευθύνες στελεχών που εκθέτουν τον φορέα  και δυσκολεύουν την ορθή  λειτουργία του.  
3. Για το κτηριακό, ο Συντονιστής μας ανέφερε κάποιες θετικές εξελίξεις: την προσπάθεια για συγκεντρωθούν οι υπηρεσίες στην Τρίπολη σε δύο κτήρια και την προσπάθεια να εξευρεθεί περισσότερο χώρος για τις υπηρεσίες μας στη Ζάκυνθο. Μας παραχώρησε επίσης ένα κατάλογο με τη συνολική κτηριακή υποδομή της Αποκεντρωμένης.
Από τη μελέτη αυτού του καταλόγου θα θέλαμε να παρουσιάσουμε μερικά πράγματα.
Τα μισθώματα μόνο για τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης στην Πάτρα (οι οποίες στεγάζονται σε έξι διαφορετικά κτήρια) ανέρχονται στο ποσό 338.519,28 ευρώ το χρόνο. Η διασπορά βέβαια των υπηρεσιών στοιχίζει επίσης σε μετακινήσεις, χρόνο, και αποδοτικότητα στο έργο των υπηρεσιών και το κόστος αυτό δεν έχει προσμετρηθεί, ενώ τα κτήρια έχουν σοβαρές ελλείψεις για την ικανοποίηση των αναγκών των υπηρεσιών. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στους άλλους νομούς (π.χ.: ποσό μισθωμάτων στην Κέρκυρα ανά έτος: 144.225,72 ευρώ. Ποσό μισθωμάτων στο Μεσολόγγι: 71.321,04 ευρώ. Ποσό μισθωμάτων στην Τρίπολη ανά έτος: 93.000,12 ευρώ. Ποσό μισθωμάτων στην Κόρινθο: 58.982,64 ευρώ). Επιπλέον, οι συμβάσεις για τα περισσότερα από αυτά τα μισθωτήρια έχουν λήξει. Η κατάσταση αυτή ωφελεί μόνο τους ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων, που πλουτίζουν άκοπα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, δηλ. των φορολογούμενων εργαζόμενων της χώρας. Με τα ποσά που δαπανώνται ετησίως για την αποπληρωμή αυτών των ενοικίων θα μπορούσαν θαυμάσια οι υπηρεσίες μας, από κοινού με άλλες κρατικές υπηρεσίες, να αποκτήσουν ιδιόκτητα, πιο σύγχρονα και κατάλληλα κτήρια για τις ανάγκες των υπηρεσιών και των πολιτών.
Εν κατακλείδι: η συζήτηση, η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων κινήθηκε σε πολύ καλό  κλίμα και σε υπήρξε σύμπτωση σε βασικές θέσεις που έχει υιοθετήσει ο σύλλογος. Η συνέχιση τέτοιων επαφών είναι χρήσιμη. Όμως, ως προς την αποτελεσματικότητα αυτής της συνάντησης στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Εκτός από την προσπάθεια που γίνεται για τη βελτίωση στο κτηριακό σε υπηρεσίες της Α.Δ., στις οποίες, ούτως ή άλλως, η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο, τίποτα άλλο δεν έχει προχωρήσει, ούτε υπάρχει κάποια σχέδιο για πότε και ποια αποτελέσματα θα πρέπει να περιμένουμε. Νομίζουμε ότι απομένει στις δικές μας δυνάμεις να διεκδικήσουμε δυναμικά την επίλυση χρόνιων αλλά και νέων προβλημάτων.