Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Συνεχίζουμε την Απεργία-Αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης - Οδηγίες προς τους εργαζόμενους

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έχει αποφασίσει τη συνέχιση της απεργίας – αποχής από όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης του Ν. 4369/2016. Ο συγκεκριμένος νόμος, αν και έχει ψηφιστεί εδώ και δύο χρόνια, έχει μείνει ανεφάρμοστος, κατόπιν και της απεργίας-αποχής που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ- ΟΣΕΑΔΕ και στην οποία έχουν συμμετάσχει χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι.

Υπενθυμίζουμε συνοπτικά:, ο νόμος 4369/2016 προβλέπει:

τη στοχοθεσία ατομικά για τον κάθε υπάλληλο,

τη σύνδεση αξιολόγησης και προαγωγής με αποτελέσματα από την απόλυση ως τη μισθολογική μας στασιμότητα,

τη δήθεν ανώνυμη αξιολόγηση του προϊστάμενου όπου φακελωνόμαστε για τις απόψεις μας,

τη σύσταση σε κάθε φορέα της Επιτροπής Ακρόασης, όπου θα μπορεί όποιος θέλει να απευθύνετε εναντίον μας σαν να λειτουργούμε μόνοι μας, πέραν του νομικού πλαισίου και των υπηρεσιακών προτεραιοτήτων.

σε περιπτώσεις συστηματικής ακραίας βαθμολογίας είτε υψηλής είτε χαμηλής, συστήνεται Διεύθυνση Παρακολούθησης και Στατιστικής Ανάλυσης των Βαθμολογιών Αξιολόγησης, η οποία θα παρεμβαίνει.

Η αξιολόγηση είναι βασικό εργαλείο για να οικοδομηθεί το νέο δημόσιο που έχει προσδιοριστεί μέσα από τα μνημόνια (μικρό, ευέλικτο, εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και όχι των συμφερόντων του λαού). Γι’ αυτό, όπως και η προηγούμενη αξιολόγηση, δεν οδηγεί στην επιβράβευση της πλειονότητας των εργαζόμενων που καθημερινά δίνουμε έναν τεράστιο αγώνα, αλλά ούτε και στην βελτίωση των δομών και παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η αξιολόγηση στην ουσία είναι μεταφόρτωση της ευθύνης για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα στις πλάτες των υπαλλήλων. Ενός δημόσιου τομέα του οποίου η χρηματοδότηση έχει περικοπεί κατά 32% και η στελέχωση έχει μειωθεί κατά 25,9%, ενώ οι κοινωνικές ανάγκες αυξάνουν και πληθαίνουν.

Η αξιολόγηση χωρίζει εμάς τους εργαζόμενους σε κατηγορίες (ανάλογα με τα κριτήρια που θέτει κάθε κυβέρνηση) με στόχο να καλλιεργήσει τον ανταγωνισμό ανάμεσά μας. Αυτό βοηθάει τις κυβερνήσεις να περνάνε ευκολότερα τα αντεργατικά τους μέτρα, αφού αντί να ασχολούμαστε με το πώς θα παλέψουμε οργανωμένα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, εμείς θα προσπαθούμε να πάρουμε καλύτερο βαθμό από τον συνάδελφό μας...

Εξάλλου, η αξιολόγηση δεν θα μπορέσει ποτέ να είναι δίκαιη και αντικειμενική, διότι είναι πρακτικά ανέφικτο οι αξιολογητές να παρακολουθούν το αντικείμενο της εργασίας του κάθε υπαλλήλου και την επίδοσή του, η οποία εξαρτάται από το φόρτο εργασίας, τα καθήκοντα, τις υποδομές και τον καταμερισμό της εργασίας στο σύνολο του προσωπικού.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και επειδή μπροστά μας είναι το ζήτημα της υποχρεωτικής συμμετοχής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αξιολόγηση, θα πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά. Για να μην εφαρμοστεί η αξιολόγηση, για να μην περάσει ο εκβιασμός κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. Για να μην χειροτερέψουν και άλλο οι εργασιακοί μας όροι και συνθήκες. Για να μην προωθηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των συναδέλφων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους

-Να καταθέσουν στη Διοίκηση με κοινοποίηση στο Σύλλογο τις δηλώσεις συμμετοχής τους στην αποχή.

-Να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση την συμμετοχή τους στην Απεργία -Αποχή από την αξιολόγηση. Να μην βάλει κανείς πάνω από τα συμφέροντα των συναδέλφων και του συνδικαλιστικού κινήματος προσωπικές του επιδιώξεις και φιλοδοξίες.

Καλούμε όλους τους προϊσταμένους να τοποθετηθούν στο πλάι των συναδέλφων, να μην δεχτούν να αποτελέσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Οι εργαζόμενοι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου μπορούμε να δώσουμε για μία ακόμη φορά μαζικά και δυναμικά την απάντησή μας, όλοι μαζί μπορούμε να ακυρώσουμε στην πράξη αυτόν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ: