Τρίτη 16 Απριλίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΣΕΑΔΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΑΡΡΕΝΩΝ


ΚΟΥΙΖ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ,
ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ;


          Συναδέλφισσες, οι

         
Το Υπ. Εσωτερικών, με την ανεκδιήγητη και αχρείαστη διοικητική αλλαγή στην οποία προέβη, στα πλαίσια του «Κλεισθένη», του νόμου που αφαίρεσε τις υπηρεσίες Ιθαγένειας από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις μετέφερε στη δική του δομή, οδήγησε σε κατάρρευση τον μηχανισμό απόδοσης Ιθαγένειας σε αλλογενείς (ν.4332/15, πολιτογράφηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας) και ομογενείς. Πέρα από ότι οι συνεντεύξεις αιτούντων πολιτογράφηση, σταμάτησαν για ένα τετράμηνο και ξεκίνησαν κουτσουρεμένες, πέρα από ότι αιτήσεις για απόδοση Ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά εξετάζονται μετά από 2,5 χρόνια πλέον, με προοπτική χειροτέρευσης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ κατόρθωσε να μπλοκάρει ακόμα και αυτούς που επέζησαν της δοκιμασίας και έφτασαν στο τέλος του Μαραθώνιου.

Χιλιάδες πολίτες της χώρας στους οποίους απονεμήθηκε η Ελληνική Ιθαγένεια, αδυνατούν να εγγραφούν στα μητρώα αρρένων, να δημοτολογηθούν και να εκδώσουν Ελληνική ταυτότητα και διαβατήριο. Οι άνθρωποι αυτοί την ίδια ώρα, ως Έλληνες υπήκοοι, έχουν αυτοδίκαια απωλέσει τις άδειες διαμονής που είχαν ως αλλοδαποί. Ούτε Ελληνική ταυτότητα ούτε άδεια διαμονής. Οι Κλουζό της δημόσιας διοίκησης τα κατάφεραν για μια ακόμη φορά. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι άνθρωποι αυτοί, άρρενες, αδυνατούν να εργαστούν, να ταξιδέψουν, να ψηφίσουν-καλή ώρα εκλογές έρχονται-και να εκτελέσουν ένα πλήθος συναλλαγών απαραίτητων για την καθημερινή τους διαβίωση.

Από τον Νοέμβριο του 2018 έχει μπλοκάρει η έκδοση αποφάσεων και η προοπτική να λυθεί το θέμα είναι ανύπαρκτη, καθώς με τον χωρισμό των υπηρεσιών Ιθαγένειας (πήγαν στο Υπουργείο) και Αστικής Κατάστασης (παρέμειναν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις), προέκυψε αδυναμία διασύνδεσης του Πληροφοριακού Συστήματος του ΥΠΕΣ με τα Τμήματα Μητρώων Αρρένων παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις μας. Προφανώς, περιμένουν να ανοιχτούν τεφτέρια στα οποία ο υπάλληλος θα γράφει με μολύβι και θα σβήνει με γομολάστιχα. Οι μαθητευόμενοι μάγοι της διοίκησης ΔΕΝ προέβλεψαν στο νέο οργανόγραμμα ( που φυσικά βρίσκεται στο ΣΤΕ ακόμα…), Τμήμα Γραμματείας στις νέες Δ/νσεις Αστικής Κατάστασης και οι ελάχιστοι υπάλληλοι που απέμειναν και δεν μεταφέρθηκαν στο ΥΠΕΣ, πέραν των καθηκόντων έκδοσης των σχετικών πράξεων είναι επιφορτισμένοι να ασκούν και όλες τις αρμοδιότητες γραμματειακής υποστήριξης της Δ/νσης (πρωτοκόλληση αιτημάτων, παραγωγή αντιγράφων, διεκπεραίωση, ταχυδρομείο).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Αττική, που με τους ελάχιστους υπάλληλους που παρέμειναν, εντοπίζεται τεράστιο πρόβλημα, καθώς επιφορτίστηκαν με το καθήκον έκδοσης πράξεων δημοτολόγησης όχι μόνο αλλοδαπών και ομογενών, αλλά και Ελλήνων Πολιτών που αιτούνται εγγραφές στα μητρώα αρρένων ως αδήλωτοι ή άλλες μεταβολές, στην αστική τους κατάσταση.
Οι μαθητευόμενοι μάγοι ΔΕΝ κατάφεραν να αντιληφθούν, την δημιουργία οικονομιών κλίμακας που οι εργαζόμενοι στην ίδια υπηρεσία, στο ίδιο γραφείο δημιουργούσαν, ολοκληρώνοντας μια γραφειοκρατική διαδικασία με απλά και γρήγορα βήματα, διαδικασία που πλέον καλούνται να ολοκληρώσουν δυο διακριτές δομές με εισερχόμενα, εξερχόμενα, ξεχωριστά πρωτόκολλα και λιγότερο προσωπικό. Η αποτυχία της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης βαρύνει εξ ολοκλήρου την ηγεσία του ΥΠΕΣ, που σχεδίασε και υλοποίησε την καθετοποίηση των υπηρεσιών ιθαγένειας. 

Τέτοια εμπόδια στην άσκηση δικαιωμάτων είναι πρωτοφανή στην Δημόσια Διοίκηση και τα καταγγέλλουμε και καλούμε το Υπουργείο να αναθεωρήσει άμεσα, καθώς κινείται επικίνδυνα στα όρια της νομιμότητας (δομές χωρίς Οργανισμό…), όπως και τους 7 Συντονιστές, που πρέπει να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες .