Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε. ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2015Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αξιοποιώντας την γνωστή συνταγή των προκατόχων της, με τις δήθεν κατεπείγουσες διαδικασίες, φέρνει  στη Βουλή τη δεύτερη δόση των προαπαιτούμενων, δηλαδή την νέα δόση βαρών για  μισθωτούς, συνταξιούχους κλπ.  Ανάμεσα σε αυτά είναι το  "νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων", που θα έχει ισχύ από την 1/1/2016, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, και η παράδοση των “κόκκινων” δανείων στα κοράκια των χρηματαγορών.
Παράλληλα το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – επιχειρηματικών ομίλων και  Ευρωπαϊκής Ένωσης  ετοιμάζει  πλήρη ανατροπή   στον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης με νέες μειώσεις στις συντάξεις, αυξήσεις σε εισφορές και  όρια ηλικίας, τσεκούρι στις παροχές υγείας και πρόνοιας. 
Όσο αφορά στο μισθολόγιο, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών, παρά τις διαρροές για  δήθεν “αυξήσεις’’  το νέο μισθολόγιο οδηγεί  σε παραπέρα μείωση των μισθών.
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016, που μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση, αποτυπώνει ακριβώς αυτή την τάση, αφού οι "μισθολογικές δαπάνες" μειώνονται κατά 18,3 εκατ. ευρώ.

Η παραπέρα μείωση του "μισθολογικού κόστους" ως ποσοστό του ΑΕΠ (!) προβλέπεται ρητά και από το Μεσοπρόθεσμο του 2015 όπως και από το 3ο Μνημόνιο.
Ø  Το ξεπάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων (χρονοεπίδομα), σε συνδυασμό με τη χορήγηση του μισθολογικού κλιμακίου κάθε 3 αντί για 2 χρόνια που ήταν μέχρι τώρα (για τις κατηγορίες Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), οδηγεί αυτόματα σε ονομαστική μείωση των αποδοχών. Ταυτόχρονα, για όσους παίρνουν τη λεγόμενη προσωπική διαφορά, η μισθολογική ωρίμανση θα εξακολουθεί να είναι παγωμένη ώσπου να εξισωθούν οι αποδοχές των υπαλλήλων αυτών με όσους δεν παίρνουν την "προσωπική διαφορά". (ως ΠΕ και ΤΕ κατηγορίες θεωρεί μόνο όσους έχουν αντίστοιχα πτυχία και όχι κατηγορίες εργαζομένων που είχαν για διάφορους λόγους ενταχθεί σε αυτές -άρθρο 9)
Ø  Η σύνδεση του νέου μισθολογίου με το νέο Ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων (6,67%) για παροχές Υγείας - Ασφάλιση,  επίσης θα οδηγήσει σε ονομαστική μείωση των μισθών.
Ø  Η σύνδεση του μισθού με την αποδοτικότητα θα αποτελέσει εργαλείο χειραγώγησης και πειθαναγκασμού, θα εντείνει το βαθμό εκμετάλλευσης των δημοσίων υπαλλήλων. Στο πλαίσιο της λεγόμενης στοχοθεσίας και της αποδοτικότητας, εξ αντικειμένου ο μισθός θα συνδέεται με την αξιολόγηση. Πριμοδοτείται η "θέση ευθύνης" και προβλέπονται κάποιες αυξήσεις για τα διευθυντικά - διοικητικά στελέχη. Με τον τρόπο που γίνεται η αποσύνδεση βαθμού - μισθολογικής εξέλιξης ουσιαστικά προωθείται παραπέρα μείωση μισθού ακόμα και σε σχέση με το ν. 4024/2011. (προβλέπει έκδοση Π.Δ. για τη σύνδεση αμοιβών με αξιολόγηση )
Ø  Αφαιρεί το επίδομα παραμεθορίων περιοχών από τους Νομούς Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Πέλλας και ίσως και άλλων (άρθρο 19)
Ø  Στο άρθρο 26, αναστέλλει εκ νέου – μετά την επανακατάταξη με το νέο μισθολόγιο με τις μεταβατικές διατάξεις την μισθολογική εξέλιξη όλων των Υπαλλήλων μέχρι 31-12-2017 και από 1-1-2018 που θα ενεργοποιηθεί η μισθολογική εξέλιξη , δεν λαμβάνει υπόψη του τα δύο χρόνια 2016-2017.

Την ώρα που οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει τα χρόνια των μνημονίων πάνω από έξι (6) μισθούς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την ίδια επιχειρηματολογία των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει την επίθεση αφαίμαξης και κατασυκοφάντησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, η συρρίκνωση και διάλυση δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών ενισχύουν παραπέρα τις ανατροπές στο εισόδημα, στις εργασιακές σχέσεις και τη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων.
 Λέει ψέματα η συγκυβέρνηση ότι  το νέο μισθολόγιο εξορθολογίζει τις αμοιβές στο Δημόσιο,  όπως ακριβώς ψεύδονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ότι  η σφαγή των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα γίνεται για λόγους δικαιοσύνης και για να βελτιωθεί η  θέση των εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα. Γίνεται για το ακριβώς αντίθετο: Για να αυξηθεί η πίεση για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών  στον ιδιωτικό τομέα  και για διεύρυνση των προσωρινών και ελαστικών σχέσεων εργασίας. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες στην Υγεία, στην Πρόνοια και αλλού θα χειροτερεύσουν. Ενώ η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων θα έχει εισόδημα και συντάξεις φτώχειας, ένα τμήμα, η εργατική αριστοκρατία, που θα συμβάλλει στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, θα έχει υψηλούς μισθούς και προνόμια, όπως γίνεται και με τα στελέχη των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Η επίθεση στα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα των μισθωτών και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι ενιαία, δεν είναι προσωρινή και μπορεί να την αποκρούσει μόνο ένα ισχυρό ταξικό πανεργατικό - παλλαϊκό κίνημα. Κανένα τμήμα εργαζομένων δεν μπορεί από μόνο του να αποκρούσει τη βάρβαρη αυτή αντιλαϊκή πολιτική. Η παρεμπόδιση και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ απαιτεί σήμερα απ’ όλους τους εργαζόμενους συμμετοχή στην οργάνωση του αγώνα, συμμαχία και κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα, απαιτεί να δυναμώσει η πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Μεγάλες ευθύνες είχαν και έχουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως αυτή της ΑΔΕΔΥ, που αποπροσανατόλιζαν, καθησύχαζαν και απέκρυπταν από τους εργαζόμενους αυτά τα βάρβαρα μέτρα, ενώ εδώ και χρόνια είχαν ψηφιστεί στην ΕΕ, με τη συμμετοχή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.
Αυτές οι ηγεσίες ούτε ήθελαν, ούτε θέλουν να συγκρουστούν με αυτή την πολιτική. Καλλιεργούν, χρόνια τώρα  την υποταγή και τις χρεοκοπημένες αυταπάτες ότι υπάρχει λύση χωρίς αντιπαράθεση με τα μονοπώλια και το κράτος τους.
Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, ενημερώσεις, συζητήσεις σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε τόπο δουλειάς, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις να κλιμακώσουμε την πάλη , για την αποτροπή και την ανατροπή κάθε αντιλαϊκής πολιτικής. Να γίνει ο αγώνας για τα δικαιώματά μας υπόθεση του καθενός και καθεμιάς  χωριστά !
Καλούμε τα Α΄βάθμια σωματεία μέλη μας να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε όλους τους εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στις μειώσεις των μισθών τους, ενάντια στην απλήρωτη εργασία, στην ανεργία, για μια καλύτερη ζωή.
Απαιτούμε:

·      Επαναφορά 13ου - 14ου μισθού.
·      Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009.
·      Κατάργηση των ν. 4024/2011 (μισθολόγιο) και ν. 4093/2013 (αξιολόγηση - πειθαρχικό).
·      Καμία σύνδεση μισθού με τη λεγόμενη αποδοτικότητα.
·      Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία - Πρόνοια για όλους. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για κράτος και εργοδοσία, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους.
·      Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μονιμοποίηση όλων των ΙΔΑΧ.
  
ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΑ !