Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Πρόγραμμα Δράσης ( 2014-2015 )

Το Δ.Σ. του Συλλόγου των εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ΠΔΕ & Ι που προέκυψε από τις εκλογές της 17/1/2014 καλείται να αντιμετωπίσει τα οξυμένα και διογκούμενα προβλήματα του χώρου, στην περίοδο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στην ιστορία των αγορών.
Σε αυτή την κρίση που έχει την ρίζα της στην υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουμε την πλέον οργανωμένη επίθεση κατά του βιοτικού μας επιπέδου, των εργασιακών συνθηκών, των μισθολογικών αποδοχών και των κοινωνικών παροχών. Στην ουσία, το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας έχει μπει στη μέγγενη των επιλογών των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με θύτες το τραπεζικό πολυεθνικό κεφάλαιο, την ΕΕ, το ΔΝΤ και την «Ελληνική» Κυβέρνηση.
Οι εξελίξεις αυτές δεν προέκυψαν ξαφνικά αφού πλέον αποκαλύπτονται οι βαθιά ταξικοί όροι με τους οποίους οικοδομήθηκε και λειτουργεί η ΕΕ, μια ένωση υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου και διατήρησης της υψηλής κερδοφορίας του.
Το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στο δημόσιο βρίσκεται σε έντονα προβληματική κατάσταση με εμφανή την αναντιστοιχία μεταξύ της οξύτητας της επίθεσης της Κυβέρνησης στους εργαζόμενους και της υποτονικής αντίδρασης που προβάλλει το συνδικαλιστικό κίνημα, ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια έκφρασή του ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που πολλές φορές λειτουργεί σαν κυβερνητική ουρά.
Περιληπτικά στην τριετή μνημονιακή περίοδο έχουμε υποστεί:
1) Σπίλωση του Δημόσιου τομέα και των υπαλλήλων του με σκόπιμες διαρροές στα ΜΜΕ, για να διευκολυνθεί στη συνέχεια και η παραπέρα διεύρυνση της ιδιωτικοποίησής του, οι απολύσεις και η νέα ομηρία και τρομοκρατία για όσους μείνουν.
2) Μεγάλες απώλειες στις αποδοχές.
3) Δραματική υποχώρηση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων.
4) Κατάρρευση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ,βίαιη ανατροπή ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας, αβάσταχτες αυξήσεις στις εισφορές και τεράστιες μειώσεις στις συντάξεις. Σημαντική υποχώρηση των κοινωνικών παροχών, καθώς και των παροχών υγείας και παιδείας που συστηματικά σπρώχνονται στα ιδιωτικά συμφέροντα.
5) Αύξηση της φορολογίας που περιορίζει δραματικά την αγοραστική μας δύναμη.
6) Τεράστια ανεργία ( 28%) και φτώχια της τάξης του 25%.
Είναι κατανοητό πλεόν ότι όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μια προσωρινή κατάσταση που σύντομα θα περάσει. Ούτε μπορεί να ξεγελάσουν κανένα οι υποσχέσεις για επερχόμενη ανάπτυξη, πρωτογενές πλεόνασμα και τελευταίες θυσίες. Σ’ αυτή τη βάρβαρη πραγματικότητα κανένας δεν μπορεί να έχει τη βεβαιότητα ότι δεν τον αφορά, ότι αυτός θα ξεφύγει. Όλοι είμαστε υποψήφια θύματα, γιατί πρόκειται για έναν πόλεμο αφενός της ολιγαρχίας του πλούτου και του πολιτικού προσωπικού που την υπηρετεί και αφετέρου του κόσμου της εργασίας που παλεύει για ουσιαστική δημοκρατία, κοινωνικό κράτος, ελπίδα και προοπτική, για αξιοπρεπή ζωή.
ΖΗΤΟΥΜΕ
  •  Διαγραφή του συνόλου του δημόσιου χρέους. Δεν υπάρχει τμήμα για το οποίο ευθύνεται ο λαός μας.
  •  Όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, fast track, eldorado gold, ενεργεία κλπ). Ανάκτηση της καταπατημένης δημόσιας γης.
  •  Δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, φθηνές συγκοινωνίες και κοινωνικά αγαθά(ρεύμα, νερό, θέρμανση, τηλεπικοινωνίες κλπ).
  •  Δημοκρατία και ελεύθερος συνδικαλισμός στους χώρους δουλειάς. Όχι στην ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης και των αγώνων.
  •  Αντίθεση στο φασισμό και στη νεοναζιστική βία. Οι νεοναζί δεν χωράνε ούτε στα σωματεία, ούτε πουθενά.
  •  Κατάργηση του ν. 4024/2011, με ελάχιστο άμεσο στόχο την επαναφορά των αποδοχών μας στην προμνημονίων περίοδο.
  •  Καμία απόλυση Εργαζομένου, μέσω ψευδεπίγραφων αξιολογήσεων δομών και προσωπικού ( 15%), καταργήσεις και συγχωνεύσεις Οργανισμών. Τα παραμύθια περί αξιοκρατίας και αξιολογήσεων που πλασάρουν κυβέρνηση και καθεστωτικοί παπαγάλοι, συγκρούονται με την βασική αρχή ότι ακόμη και στις επιχειρήσεις που έχουν αποκλειστικό σκοπό το κέρδος, της όποιας αξιολόγησης δομών ή προσωπικού, προηγείται η διακήρυξη των σαφών στόχων. Η όποια αξιολόγηση δεν είναι «ουδέτερη» αλλά υπηρετεί αναγκαστικά το παραγόμενο «προϊόν». Με λίγα λόγια είναι διαφορετικά τα κριτήρια με τα οποία αξιολογείται μια Δημόσια Διοίκηση στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, και εντελώς διαφορετικά όταν αξιολογείται μια Εταιρεία που πρώτιστα στοχεύει στην εξασφάλιση κερδών. Γι΄ αυτό και απορρίπτουμε την αξιολόγηση ως όχημα για τις προαποφασισμένες απολύσεις και την εκχώρηση δημόσιων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Δεν νομιμοποιούμε δεν συμμετέχουμε σε καμία διαδικασία που αφορά την υλοποίηση της αξιολόγησης δομών και προσωπικού καμία συμμετοχή αιρετού σε Συμβούλια που θα αποφασίζουν ποιοι θα απολυθούν. Αγωνιζόμαστε για να μην περάσει καμία απόλυση, να μπλοκαριστεί η κατάργηση οργανικών θέσεων και υπηρεσιών.
  • Κατάργηση των διατάξεων του ν. 4093/2012, για το πειθαρχικό δικαίο στο Δημόσιο, όπου κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου, τίθενται σε αργία υπάλληλοι – δηλαδή καταδικάζονται σε οικονομική εξόντωση οι ίδιοι και οι οικογένειές τους - για παραπτώματα ακόμη και άσχετα με τα καθήκοντά τους και μάλιστα πριν καν εκδικαστούν. 

Η κυβέρνηση δηλαδή καταργεί το τεκμήριο της αθωότητας με πρόσχημα την καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης για την οποία η ίδια ευθύνεται. Ταυτόχρονα τρομοκρατούν με πειθαρχικούς ελέγχους, όχι τους «επίορκους», όπως διακηρύττουν, αλλά τους υπαλλήλους που αντιστέκονται στα ιδιωτικά συμφέροντα και τις μνημονιακές επιταγές. Στήριγμα στην κυβέρνηση για τις απολύσεις στο Δημόσιο μέσω της κατάργησης υπηρεσιών, αποτελούν οι περιφερειάρχες που ζητούν την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
  •  Την μη μετακίνηση κανενός δημοσίου υπαλλήλου, εκτός του τόπου κατοικίας του.
  •  Την μη περαιτέρω υποβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών, που σκοπό έχει την μελλοντική τους πώληση σε ιδιώτες.
  •  Την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών, από μόνιμο προσωπικό και όχι από προσωπικό με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
  •  Την αποθάρρυνση αυθαιρεσιών πολιτικών και υπηρεσιακών Προϊσταμένων κατά την άσκηση των καθηκόντων μας.
  •  Την εφαρμογή του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και στο Δημόσιο για ορισμένες κατηγορίες προσωπικού.
  •  Την άμεση λύση του κτιριακού προβλήματος των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
  •  Την βελτίωση των Υπηρεσιών, σε θέματα υλικοτεχνικής υποδομής και την έγκαιρη διάθεση επαρκών πιστώσεων για τα λειτουργικά έξοδα των Υπηρεσιών.
  •  Την ορθολογική, δίκαιη και διαφανή κατανομή των κονδυλίων που κατανέμονται στις Διευθύνσεις και ιδιαίτερα όσον αφορά τις εκτός έδρας αποζημιώσεις και τις υπερωρίες.
  •  Την κυκλική συμμετοχή όλων των υπαλλήλων σε επιτροπές.
  •  Την πλήρη νομική κάλυψη των υπαλλήλων, στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων τους.
  •  Την εφαρμογή της νομοθεσίας για αξιοκρατική επιλογή Προϊσταμένων.

ΔΡΑΣΕΙΣ

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων το Δ.Σ. του Συλλόγου, οφείλει να αναπτύξει πολύπλευρη δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα παρέμβασης και κυρίως αγωνιστική δράση, δημιουργώντας συνθήκες για συμμαχίες και μέτωπα με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα.
Η μάχη πρέπει να δοθεί στη βάση, με συνελεύσεις εργαζομένων, συνεχείς περιοδείες, επαφές και συνεργασίες με Α΄βάθμια Σωματεία και Ομοσπονδίες.
Με βάση τα παραπάνω το Δ.Σ. άμεσα πρέπει να προβεί σε :
1. Προγραμματισμό επισκέψεων και ενημέρωση συναδέλφων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.
2. Βελτίωση επικοινωνίας με αξιοποίηση των προσωπικών και υπηρεσιακών e-mails, την δημιουργία ιστότοπου για την ανταλλαγή απόψεων κλπ.
3. Ανάληψη πρωτοβουλίας συντονισμένης δράσης με άλλους φορείς εργαζομένων στην κατεύθυνση της υπεράσπισης δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών.
4. Επαφές με τον Γεν. Γραμματέα και άλλους Υπηρεσιακούς φορείς.
5. Συμμετοχή σε κινητοποιήσεις.
6. Δημιουργία Ψυχαγωγικών και κοινωνικών εκδηλώσεων
7. Άσκηση δικαστικών προσφυγών για θέματα του κλάδου μας σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες.
8. Ενεργοποίηση της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας.
9. Διεκδίκηση ισοκατανομής κονδυλίων κ.λ.π. στις Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
10. Ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας.
11. Συνεργασία με Νομικούς για διάφορα θέματα του Συλλόγου.

για κατέβασμα πατήστε εδώ!