Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση για το ν/σ για την αξιολόγηση στο δημόσιο (26/2/2014)

Η τρόικα δείχνει τα δόντια της, στέλνοντας με έναν προσχηματικό νόμο, το 15% των υπαλλήλων στην απαξίωση και απόλυση. Οι ντόπιοι συνεργάτες τους και εντολοδόχοι της Τρόικας είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν τα απάνθρωπα σχέδιά τους.
Συγκεκριμένα ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε ρόλο δήθεν αναμορφωτή της Δημόσιας Διοίκησης προτρέπει με επείγουσα εγκύκλιό του τις διευθύνσεις προσωπικού να μην εφαρμόσουν τις διαδικασίες αξιολόγησης προσωπικού σύμφωνα με το ΠΔ 318/1992. Η ενέργεια αυτή του Υ.ΔI.Μ.Η.Δ. είναι απαράδεκτη, παράτυπη και παράνομη!
Με την υπ’ αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ32.8/476/οικ. 1312/21-1-2014 εγκύκλιό του, αδιαφορώντας για τον ρόλο της Βουλής των Ελλήνων , εγκαινιάζοντας νέα ήθη και έθιμα στο Δημόσιο, προεξοφλεί προτού καν παρουσιαστούν στην αρμόδια επιτροπή, την ψήφιση των σχετικών διατάξεων με τις οποίες υποχρεωτικά πλέον το 15% των εργαζομένων θεωρείται ανίκανο.

Στο Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή, θεσπίζεται το σύστημα της συγκριτικής αξιολόγησης μέσω του προσδιορισμού ανώτατων ποσοστών υπαλλήλων που μπορούν να αξιολογηθούν ανά κλίμακα βαθμολογίας. Συγκεκριμένα με τους βαθμούς 9 έως 10 θα αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων, με τους βαθμούς 7 έως 8 θα αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων και με βαθμούς 1 έως 6 θα αξιολογείται ποσοστό 15% των υπαλλήλων. Την αξιολόγηση ενεργεί αυτοτελώς ένας αξιολογητής, που είναι ο προϊστάμενος της αμέσως υπερκείμενης οργανικής μονάδας από αυτή που υπηρετεί ο αξιολογούμενος. Ο άμεσος προϊστάμενος του αξιολογούμενου έχει πλέον το ρόλο του εισηγητή. Αν ο αξιολογητής δεν εφαρμόσει ότι προβλέπεται για τα ανώτατα ποσοστά αριστούχων, μετρίων και κακών υπαλλήλων, διώκεται πειθαρχικά για το αδίκημα της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος. Για την αξιολόγηση των Προϊσταμένων Τμημάτων και Διευθύνσεων ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικών μονάδων, το ανώτατο ποσοστό αξιολόγησης με τους βαθμούς 9 ή 10 ανέρχεται έως και 70%.
Τα ποσοστά υπολογίζονται επί του συνόλου των υπαλλήλων που υπηρετούν στην ίδια Γενική Διεύθυνση και αρμόδιος για τον επιμερισμό τους ανά Διεύθυνση και Τμήμα είναι ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης. Για τον επιμερισμό των ποσοστών αξιολόγησης ο Προϊστάμενος της κάθε Γενικής Διεύθυνσης θα λάβει υπόψη του κριτήρια όπως η παραγωγικότητα των υποκείμενων οργανικών μονάδων και οι αρμοδιότητες που έχουν σε
σχέση με τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής ( π.χ. Υπηρεσίες εισπρακτικού χαρακτήρα )
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου επαναλαμβάνεται μονότονα ότι σκοπός είναι να αποκατασταθεί το κύρος και η υποχρεωτικότητα της διαδικασίας αξιολόγησης, ενώ έχουν εκλείψει οι συνήθεις αναφορές περί ποιότητας και αποδοτικότητας της διοίκησης. Καθόλου τυχαίο, γιατί αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η ενίσχυση του κοινωνικού αυτοματισμού και του αυταρχικού χαρακτήρα της διοίκησης.
Η αντιστροφή των ποσοστών στην περίπτωση της αξιολόγησης των προϊστάμενων των οργανικών μονάδων και η πριμοδότησή τους σε ποσοστό ως 70% με το βαθμό «άριστα» δείχνει την πρόθεση να παγιωθεί και να επιβληθεί μια διοικητική ιεραρχία, σταθερή και υπεράνω αμφισβήτησης, που θα απαρτίζεται από τα στελέχη που έχουν ήδη επιλεγεί για θέσεις ευθύνης σε πολλές περιπτώσεις χωρίς κρίσεις, με ανάθεση καθηκόντων. Επιπλέον παραχωρείται απόλυτη εξουσία στους προϊστάμενους δηλ. ο Γενικός Διευθυντής θα αποφασίζει τα ποσοστά, ο Διευθυντής θα απολύει.
Οι παραπάνω διαδικασίες αξιολόγησης, σε συνδυασμό με το ν.4024/2011, ο οποίος ορίζει ότι ο βαθμός συνδέεται με το μισθό και ότι η προαγωγή από τον ένα βαθμό στον άλλο δεν γίνεται αυτόματα, αλλά ακολουθεί συγκεκριμένες ποσοστώσεις, φτιάχνουν ένα περιβάλλον εργασιακών σχέσεων που μοιάζει με αρένα. Ο εργαζόμενος εξωθείται στον ανταγωνισμό με τους συναδέλφους του, είτε για να διεκδικήσει την προαγωγή στον επόμενο βαθμό (και άρα την αύξηση στο μισθό), είτε για να κρατήσει τη θέση εργασίας του. Το σύστημα της συγκριτικής αξιολόγησης με τη χρήση ποσόστωσης δεν προάγει τη συνεργασία και το καλό πνεύμα μεταξύ των υπαλλήλων, αντιθέτως οξύνει τις αντιθέσεις ( οι αρεστοί θα γίνουν άριστοι κ.λ.π. ) και τους ανταγωνισμούς μεταξύ τους αφού το καρότο της προαγωγής από τη μία και το μαστίγιο της απόλυσης από την άλλη ευνοούν και προωθούν την ατομική διεκδίκηση αντί της συλλογικής. Ταυτόχρονα δημιουργεί μια δεξαμενή υποψήφιων προς απόλυση αφού έχουν προεπιλεγεί ως μη αποδοτικοί και άχρηστοι.

Συνάδελφοι,
Επειδή δεν ανεχόμαστε την καταστρατήγηση του Συντάγματος, με εγκυκλίους που καταργούν νόμους, με νόμους που οδηγούν στην κόλαση της ανεργίας χιλιάδες συναδέλφους, εμφανίζοντας τους Δημοσίους υπαλλήλους ως δήθεν υπεύθυνους της κρίσης την ίδια ώρα που οι τραπεζίτες παίρνουν δισεκατομμύρια προκειμένου να κλείσουν τις μαύρες τρύπες που οι ίδιοι δημιούργησαν,
Επειδή δεν δεχόμαστε την καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς μας,
Επειδή δεν δεχόμαστε ένα αύριο σκοτεινό, χωρίς ελπίδα για τα παιδιά μας.
Επειδή η μοναδική αξιολόγηση που έχει σημασία για εμάς είναι η αξιολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος σε αυτά τα στρώματα της κοινωνίας που έχουν ανάγκη την κρατική προστασία και τον αναδιανεμητικό ρόλο του.
Γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί! Δεν πρέπει να γίνουμε συνένοχοι στο ξεπούλημα και τη διάλυση του δημοσίου, στην αυταρχικοποίηση του κράτους, στη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε αρένα
Καλούμε τους Έλληνες Βουλευτές, να καταψηφίσουν τις κατάπτυστες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που θεσπίζει ένα νέο ευνοιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης και παραλύει τη Δημόσια Διοίκηση.

για κατέβασμα πατήστε εδώ!